Margaretino leto: od Marije Terezije preko Pomorske bitke do BIS festa

Margaretino leto: od Marije Terezije preko Pomorske bitke do BIS festa

Pogled na Bakar (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Margaretino leto ove je godine u znaku jedne velike i jedne nešto manje obljetnice: 240 godina od kada je carica Marija Terezija svojom poveljom Bakar proglasila slobodnim kraljevskim gradom i 10 godina od kada je u Bakru održana prva Pomorska bitka - koja će se, naravno, ponoviti i ovoga ljeta.

Ove godine program Margaretinog leta, koje u Bakru traje od kraja lipnja do kraja srpnja, donosi ponešto izmijenjeni koncept, s naglaskom na podizanje kvalitete najposjećenijih manifestacija: Šetnje kroz povijest, BIS Festa, Pomorske bitke i Bakarskih susreta, javljaju iz Grada Bakra.

"Šetnja kroz povijest" tematski je posvećena carici Mariji Tereziji, a održat će se 29. lipnja. Posjetitelji će toga dana moći uživati u baroknoj glazbi i baroknim specijalitetima, Trg Vrata postat će barokni dvorac s kočijama te grofom i groficom od Štatenberga, a vodičkinja Marjeta Trkman Kravar utjelovit će bečku caricu te posjetiteljima dočarati njen lik, djelo i značaj za Bakar i Primorje.

Središnje događanje Margaretinog leta (13. srpnja) jubilarna je deseta Pomorska bitka – dan kada u Bakarski zaljev uplovljavaju mletački jedrenjaci, a brojne povijesne postrojbe s kopna brane grad. Riječ je o uprizorenju povijesnog događaja kada su Mlečani posljednji put neuspjelo napali Bakar, a nakon bitke slijedi vatromet i fešta. 

Najvažnije glazbeno događanje i ove godine je legendarni "BIS fest" koji će se održati 5. srpnja u 21 sat na Žalu ribara. Festival "Bakar i serenade" od 2013. godine predstavlja domaće izvođače u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Ove godine izvodit će se pjesma iz glazbenog opusa hrvatskog književnika i novinara Ljuba Pavešića Jamba te pobjednička pjesme s Eurosonga prije 30 godina - "Rock me, baby" zadarske grupe Riva.

Prilikom ulaska na Žal ribara svatko od posjetitelja dobije fućkalicu, čime publika daje zvučnu ocjenu izvedbe. Jačina buke mjeri se posebnim uređajem koji prikazuje uspjeh određene interpretacije. Program vodi Mario Lipovšek Battifiaca, a nastupaju Lucija Rajnović, Katja Budimčić, Antonio Krištofić, Tamara Brusić, Nikola Peršić i Koktelsi, Damir Kedžo, Voljen Grbac i Martina Majerle

Na Žalu ribara ovog ljeta će se održati i koncert klape Kampanel (19. srpnja), a legendarni Bakarski susreti donijet će natjecateljima i publici veliku dozu adrenalina i odličnog raspoloženja. Detaljniji program Margaretinog leta 2019. pogledajte ovdje i poslušajte što o Margaretinom letu kaže zamjenica direktorice Turističke zajednice Bakra Tanja Tomas:

Tomas o Margaretinom letu, pripremio Josip Krmpotić

Komentari