Marić: Nakon šest godina Hrvatska napokon izlazi iz recesije

Marić: Nakon šest godina Hrvatska napokon izlazi iz recesije Marić: Nakon šest godina Hrvatska napokon izlazi iz recesije
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Foto: MIljenko Klepac Minozzi

U Opatiji završava dvodnevna znanstveno-stručna konferencija o izgledima rasta hrvatskog gospodarstva i fiskalnoj konsolidaciji kroz reforme. Razgovaralo se o monetarnoj i fiskalnoj politici, tržištu kapitala, javnom dugu i privatizaciji.

Danas je na panelu sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić. 

Nakon šest godina Hrvatska napokon izlazi iz recesije. No ne smijemo zaboraviti javni dug od čak 292 milijarde kuna, što je 87 posto BDP-a, a još više zabrinjava trend njegova rasta, rekao je ministar Marić.

Vlada javni dug namjerava smanjiti poticanjem gospodarstva, fiskalnom konsolidacijom, samnjivanjem deficita, te pojednostavljivanjem poreznog sustava i birokracije, ali i aktivacijom državne imovine.

Dodao je da se porez na nekretnine neće uvesti preko noći, već nakon temeljite analize, a prijedlozi će biti prezentirani javnosti i Saboru početkom srpnja, kako bi se najesen krenulo u promjene. Uz kraće prelazno razdoblje za prilagodbu novi porezni sustav stupio bi na snagu početkom iduće godine.

Na novinarski upit odgovorio je da se razmatra porez na dohodak, na dobit, na dodanu vrijednost, opći porezni zakon te da je sve to predmet analize i promišljanja. Na upit o najvišoj stopi poreza na dohodak (40 posto), Marić je rekao da je ona dobrim dijelom destimulativna pa imamo situacije s IT stručnjacima, liječnicima, fizičarima i inženjerima, za kojima je velika potražnja na području EU, no naveo je i da rješenje za to pitanje još nije izrađeno, dodavši da treba voditi računa o svim skupinama društva.

Na pitanje o odgovoru Europske komisije na predloženi Vladin reformski paket, Marić je rekao da se prvi povratni odgovor očekuje tijekom svibnja.

Ministar financija je u izlaganju o fiskalnoj politici rekao da je Vlada na vrh prioriteta postavila gospodarski rast i investicije, da sada imamo zdravi rast, na jačim temeljima, ali da je on još nezadovoljavajući. Naveo je da prioritet treba biti dizanje gospodarstva, no pritom se iz proračuna prema gospodarstvu ne mogu očekivati spektakularni učinci, već država može pomoći smanjivanjem administrativnih barijera.

Javlja Biserka Belić:

Komentari