Marina Orsag: utjecaj i odgovornost nove struke, influencera

Marina Orsag: utjecaj i odgovornost nove struke, influencera

Marina Orsag (Foto: Pixsell)

Pionirka stand up komedije u Hrvatskoj Marina Orsag predstavila nam je svoj novi pokret, svjetski, a kreće iz Hrvatske. Riječ je o inicijativi The Good Influence Movement (GIM) koja želi okupiti, educirati i certificirati influencere za odgovorno društveno djelovanje i pozitivan društveni utjecaj.

The Good Influence Movement je globalna inicijativa o etičkom kodeksu influencera koju je pokrenula komičarka Marina Orsag, a koncept detaljno razradio i provodi Impact House čija je direktorica Tamara Puhovski, uz podršku Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Inicijativa će uključivati edukaciju u područjima psihologije, sociologije, etike i javne komunikacije, proces izrade prve Etičke povelje influencera/ica te skupinu stručnjaka koja može pružiti podršku, interpretaciju te dodijeliti ili oduzeti certifikat influencerima.

"Utjecaj raznih influencera/ica na ljude i društvo poprilično je velik. Nažalost, iz raznih razloga, ti isti influenceri/ice, kao i ja sama, ponekad ne paze dovoljno na društvenu odgovornost svojih objava i zato sam došla na ideju kako bi bilo super kada bi postojala neka organizacija koja bi educirala influencere/ice o društvenoj odgovornosti, toleranciji, jednakosti, medijskoj pismenosti i svemu onome što naš život čini boljim, a sve kako bi njihove/naše objave postale kvalitetnije i društveno odgovornije", istaknula je Orsag.

"Možemo i moramo raspravljati o tome je li influencerstvo nova struka. Ono što ne možemo raspravljati je da svaka pozicija moći mora biti uparena s razumijevanjem i poštivanjem odgovornosti koju ta moć nalaže", istaknula je Puhovski.

Ustvrdila je i da se u u svijetu - u kojem se 82 posto kupaca oslanja na preporuke influencera, a povrat na 1$ uložen u influencere se procjenjuje na 5.78$ te u svijetu u kojem Svjetska zdravstvena organizacija uvodi novi pojam - ''infodemija'' ili prekomjerna količina informacija o nekom problemu, koja otežava pronalaženje rješenja - ne može ignorirati društvenu moć influencera. 

S Marinom Orgas razgovarali smo o počecima karijere, pandemijskoj godini u svijetu komedije i detaljnije o novoj inicijativi, poslušajte:

Marina Orsag: utjecaj i odgovornost nove struke, influencera, pripremio Dražen Zima

Komentari