Maškare danas imaju puno posla!

Maškare danas imaju puno posla!

Foto: TZ grada Rijeke

Na programu 31. Riječkog karnevala danas su: Dječja karnevalska povorka, Streličarski kostimirani turnir, tradicionalna povorka Maškaranog Pehlina i karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat. Dodamo li tome i događanja na liburnijskom području: opatijsku balinjeradu i lovransku povorku, maškaroni danas doista imaju puno posla.

Osamnaesta Dječja karnevalska povorka Riječkog karnevala krenut će u 13 sati s Gata Karoline Riječke, preko Korza, put Ribarske ulice, do Grobničke rive. Najavljeno je sudjelovanje više od pet tisuća karnevalista u dobi od godine i pol do petnaest godina, a uz Meštra Tonija i kraljicu Vedranu Šegulju predvodit će ih princeza Lea Čaval i princ Borna Javorak. Osim što je dječja povorka postala punoljetna, desetu obljetnicu slavi njena himna, pjesma Riječki karneval u izvedbi zbora Tratinčice. Program na glavnoj pozornici na Korzu počet će već u 11 sati, a nastupaju Riječke mažoretkinje i dječji zborovi. Od 12:30 do 18 sati promet kroz Rijeku teći će sjevernim koridorom, a zabranjeno je i parkiranje - na Grobničkoj rivi do ponoći te na Putničkoj obali i na dijelu parkirališta Delta, Zadarskoj ulici, Splitskoj, Zanonovoj i Ulica Riva do 18 sati.

Streličarski klub Rijeka petu godinu organizira kostimirani turnir na koji se rado odazivaju streličari iz cijele Hrvatske. Čak ni gostima iz Slovenije i Italije kostimi kao obvezan dress code ne predstavljaju problem jer organizatori brzo zatvore listu od 120 sduionika. Program u Atletskoj dvorani na Kantridi počet će u 10 sati, a najuzbudljivije bit će oko podneva. Kako je već u sportskim događanjima Riječkog karnevala običaj, tako će biti nagrađeni najbolji u sportskom natjecanju, ali i najbolje maske.

Tradicionalna manifestacija Maškarani Pehlin, u kojoj nastupaju uglavnom tradicijske karnevalske skupine, bit će također održana danas. Petnaestak karnevalskih grupa okupit će se na okretištu Autotrolejeva autobusa broj 7 na Pehlinu u 11 sati, a u podne će krenuti u kratku šetnju do društvenog doma. Budete li vozili Pehlinom u to vrijeme mole samo malo više pozornosti. Obično je ta fešta na Pehlinu sudionicima karnevalski uvod u poslijepodnevni nastup u Lovranu. Lovranska povorka od 14 do 17 sati prolazit će od hotela Excelsior do mula. 31. Balinjerada u Opatiji počet će treningom u 10 sati. U podne je start utrke, a mimohod grupa u 12:30. Većina sudionika fešte na glavnoj opatijskoj ulici kasnije će put Lovrana. 

Osamnaesti put bit će održan uvijek vrlo posjećen karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat. Večeras u 19:30 u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu dirigent Stjepan Vadlja obilježit će 18 godina ravnanja Glazbom. Uobičajeno, na programu karnevalskog koncerta su filmske melodije, evergreeni, MIK-ovski klasici... Bit će i iznenađenja i premijera, a ulaz je slobodan.

Komentari