Maslinarima od Mošćenica do Kastva oznaka istarskog maslinova ulja

Maslinarima od Mošćenica do Kastva oznaka istarskog maslinova ulja

Foto: Pixsell

I maslinovo ulje proizvedeno od maslina koje rastu od Mošćeničke Drage do Kastva moći će uskoro nositi oznaku izvornosti istarskog ekstradjevičanskog maslinova ulja.

Dogovorili su to primorsko-goranski i istarski župani Zlatko Komadina i Valter Flego, na zadovoljsvo velike obitelji maslinara koji imaju svoje masline na poluotoku koji se zove Istra i geografski seže do Preluka. 

Kriteriji koje mora ispunjavati maslinar vrlo su strogi. Put do dobivanja oznake izvornosti dugačak je i skup, objašnjava pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan AntolovićDodaje kako je postupak dobivanja oznake izvornosti  za istarski pršut - koji još nije završen – do sada koštao do 2,5 milijuna kuna i više od šest godina mukotrpnog rada.

Slični je postupak i za dobivanje oznake izvornosti za istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, koji je pri kraju. Tada će maslinarima s područja općina i gradova Mošćeničke Drage, Lovrana, Opatije i Kastva, koji udovoljavaju uvjetima za dobivanje oznake izvornosti, cijeli postupak biti mnogo jednostavniji i jeftiniji.

O tome je proteklih dana Milan Antolović govorio  članovima Udruge Agro Opatija. Evo što je rekao kolegi Eduardu Kišiću:

Komentari