"Matvejeff, Brahms, Sibelius": simfonijski koncert uz tri gosta iz Finske

"Matvejeff, Brahms, Sibelius": simfonijski koncert uz tri gosta iz Finske

Vile Matvejeff i orkestar Opere (Foto: HNK Zajc)

Bit će to uzbudljiva koncertna večer uz dramatične i energične, ali i neodoljivo poetične lirske melodije, pod vodstvom glavnoga gosta dirigenta, omiljenog riječkog Finca maestra Villea Matvejeffa, kojeg će riječka publika ovom prigodom upoznati i kao skladatelja!

Osim Matvejeffa, na koncertom će podiju nastupiti još dva gosta iz Finske, dvojica glazbenih virtuoza - Jukka Merjanen na violini i Tuomas Ylinen na violončelu. Uz riječki orkestar izvest će Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar, djelo raskošnih melodija i uzbudljive interakcije, pri čemu violina i violončelo često sviraju istovremeno i zvuče kao novostvoreni instrument.

matvejeff-brahms__-koncert-mali.jpg 

Koncert će obilježiti i riječka premijera skladbe Ad Astra (2009.) koju je Ville Matvejeff skladao inspiriran slikom Gallena-Kallelaea, a najtiražniji i najutjecajniji finski dnevni list Helsinki Sanomat ovo je djelo proglasilo finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća.

Slika Gallena-Kallelaea, koja prikazuje mladu djevojku zlatne kose zagledanu u visine, u skladatelju je probudila tako snažne emocije da ga je još dugo pratilo sjećanje na nju, a rezultat toga snažnog iskustva jest djelo Ad Astra, glazbeno putovanje prema svjetlu, nadi i zvijezdama.

Vrhunac večeri svakako će biti izvedba Sibeliusove Pete simfonije, što osvaja grandioznošću i dubinom te donosi Sibeliusovu najpoznatiju melodiju, nadahnutu prizorom jata divljih labudova. "Vidio sam danas 16 labudova... Bože, kakva ljepota! Kružili su iznad mene. I nestali u sunčevoj izmaglici poput srebrne vrpce...", zabilježio je Sibelius o tome zapanjujućem prizoru i nesvakidašnjem iskustvu u svojim dnevničkim zapisima. Divljenje prirodi i tome trenutku pretočio je u upečatljivu temu jednog od svojih najpopularnijih djela s grandioznim finalom.

Sibelius je osobno dirigirao praizvedbom Pete simfonijeu Helsinkiju prigodom svog 50. rođendana, a neobično je što se i u trenutku njegove smrti u glavnome finskom gradu izvodila upravo ova simfonija. 

Simfonijski koncert orkestra riječke Opere Matvejeff, Brahms, Sibelius na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u petak 10. svibnja u 19:30 sati.

Komentari