Medicinski fakultet centar izvrsnosti za istraživanje virusa i cjepiva

Medicinski fakultet centar izvrsnosti za istraživanje virusa i cjepiva

T. Rukavina, P. Lučin, S. Jonjić, S. Volarević, A. Muzur (Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka)

Zavod za histologiju i embriologiju riječkoga Medicinskog fakulteta postao je jedan od sedam hrvatskih centara izvrsnosti i jedan od dvaju u biomedicinskim znanostima.

Centar znanstvene izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva vodi poznati znanstvenik Stipan Jonjić. Suradnjom riječkih znanstvenika s kolegama iz Zagreba - s Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" te iz Centra za istraživanja i prijenos znanja u biotehnologiji - pokušat će se primijeniti postojeća znanja o virusima i imunološkom sustavu čovjeka u istraživanju i razvoju cjepiva protiv virusa.

Posebno nam je zanimljiva uporaba virusa kao cjepiva, objašnjava profesor Jonjić. Osim priznanja riječkim znanstvenicima i nešto državnoga novca za istraživački rad, proglašenje centra izvrsnosti omogućuje objedinjavanje znanja i istraživačkog potencijala znanstvenika iz više područja.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo je proceduru proglašavanja centara znanstvene izvrsnosti prije dvije godine. I u tome kasnimo dvadesetak godina za razvijenijim europskim zemljama, rekao je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin i dodao da je krajnji cilj razvoj domaće znanosti te, primjenom rezultata istraživanja, gospodarski i ekonomski napredak Hrvatske.

Još dvije skupine znanstvenika s riječkoga Medicinskog fakulteta u Rijeci surađivat će s drugim hrvatskim centrima izvrsnosti. To su Zavod za molekularnu medicinu i biotehnologiju na čelu s profesorom Sinišom Volarevićem te Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini koju vodi Amir Muzur. Centri izvrsnosti vjerojatno neće od države dobiti puno novca, ali moći će svoje projekte prijaviljivati na strukturne fondove Europske unije. Javlja Boris Kanazir:

Centar znanstvene izvrsnosti, pripremio Boris Kanazir

Komentari