Medunjanin: Ne znam kakva se to kemija dogodi u ljudima kada slušaju sevdah

Medunjanin: Ne znam kakva se to kemija dogodi u ljudima kada slušaju sevdah Medunjanin: Ne znam kakva se to kemija dogodi u ljudima kada slušaju sevdah
Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Amira Medunjanin i Matea Krmpotić (Foto: Privatna arhiva)

Ona je sinonim za sevdah i sevdalinku, njene intepretacije natjeraju, čak i one koji ne slušaju tu vrstu glazbe, da zastanu, da se naježe, a možda i da zaplaču. Sevdah je, zajedno s njom, došao u one kutove svijeta gdje ni ne razumiju jezik pjesme, ali shvate priču i emociju.

A ovako ide priča današnjeg Obeda. U petak navečer je raspametila publiku na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a u subotu ujutro uhvatili smo ju u jednom opatijskom hotelu, pa smo se, uz kavu, raspričali o sevdahu, bosanskom nasljeđu, emocijama i glazbi.

"Nikad nisam mislila da ću se profesionalno baviti muzikom, znala sam da znam pjevati i da imam talenta. Ali završavala sam druge škole i nisam to prihvaćala. Onda sam odlučila prihvatiti i i skoristiti taj dar", govori Amira Medunjanin za Radio Rijeku o svojim glazbenim počecima.

"Osnova svega je priča koja je univerzalna. To je muzički pravac koji je nastao utjecajem razno raznih kultura koje su vjekovima obitavale na tom području. Vrlo je specifična muzička forma, jedinstvena u svijetu. Ono što je najljepše u svemu - dopire do svih ljudi. Kako to objasniti? Ja nisam toliko pametna, ne  bih znala reći zašto i kakva se to kemija pojavi i što se desi u ljudima kad slušaju te pjesme, govori Amira o sevdahu i emociji koju prenosi.

Još je mnogo tema otvorila Medunjanin u razgovoru, između ostalih - govorila je i o stanju u Bosni i Hercegovini te o svojim nastupima u rodnom Sarajevu.

Dotakla se i Rijeke, naime, ovdje joj živi prijateljica, a Amira, kaže nam, po svijetu nosi majicu s natpisom "ŠTA DA?".

"Pozdravljam svu riječku raju i nadam se da se uskoro vidimo!", zaključuje Amira Medunjanin.

Zanimljiv razgovor poslušajte ovdje:

Amira Medunjanin, pripremila Matea Krmpotić

Komentari