Međunarodni festival kratkog filma u Art-kinu Croatia: KRAF ima 50 godina!

Međunarodni festival kratkog filma u Art-kinu Croatia: KRAF ima 50 godina! Međunarodni festival kratkog filma u Art-kinu Croatia: KRAF ima 50 godina!
Marija Lisac Renko i Koraljko Pasarić, organizatori KRAF-a (Foto: HRT - Radio Rijeka) Marija Lisac Renko i Koraljko Pasarić, organizatori KRAF-a (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Dio plakata za KRAF (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Na respektabilno 50. izdanje Međunarodnog festivala kratkih filmova KRAF prijavljeno je više od tri tisuće tisuće amaterskih filmova iz više od stotinu zemalja svijeta, a izbor najboljih vidjet ćemo 10. i 11. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni  filmovi te glazbeni videospotovi, trajanja do najviše 20 minuta, natjecat će se za desetak nagrada stručnog žirija i nagradu publike. KRAF već pola stoljeća organizira Kino video klub Liburnija-film iz Rijeke, a za jubilarno izdanje pripremili su i poseban slavljenički program, kaže predsjednik organizacijskog odbora KRAF-a Koraljko Pasarić.

"Klupski žiri je od tri tisuće pristiglih filmova izabrao stotinjak filmova za tročlani žiri koji je odredio nagrađene i one najbolje koji su ušli u službenu selekciju festivala i za prikazivanje u Art-kinu, a svoju će nagradu dodijeliti i publika koja dođe u kino. Najviše je filmova stiglo iz Indije, SAD-a i Irana, zatim iz Francuske, Italije, Španjolske, Turske, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije i drugih zemalja, a za prijave smo koristili platformu FilmFreeway", tumači Pasarić. 

Festival će započeti u utorak 10. prosinca u 18 sati, i to naj off programom, odnosno projekcijama filmova koji su bili u najužoj konkurenciji za nagrade i šteta je ne prikazati ih publici jer zaslužuju pažnju. Od 20 sati kreću projekcije najboljih hrvatskih filmova na ovogodišnjem KRAF-u. "Htjeli smo da i hrvatski autori budu prisutni u Art-kinu jer tu također bude kvalitetnih filmova, ali u ovako žestokoj konkurenciji rijetko uđu i među nagrađene", rekao je Koraljko Pasarić. 

Drugog dana festivala, u srijedu 11. prosinca, od 18 sati će biti prikazan izbor iz 50-godišnje povijesti festivala. "Taj smo program dodali posebno za ovu obljetničku godinu, i prikazat ćemo izbor iz arhiva KRAF-a. Želimo da se vidi kakve su razlike u odnosu na danas, ali i da je uvijek bilo zanimljivih i kvalitetnih filmova. O tehničkoj strani ne treba previše govoriti jer vrijeme nosi svoje, ali često nije najvažnija tehnologija, već autorstvo", ističe Pasarić.

U 20 sati slijedi projekcija najboljih i proglašenje  nagrada, koje dodjeljuje stručni žiri: prof. Miroslav Tatić, prof. Ingeborg Füllepp i Zoran Valentin, a zatim slijedi vintage party filmske glazbe. Svi filmovi imaju titlove na hrvatskom ili na engleskome jeziku, a ulaz u Art-kino Croatia je na sve programe KRAF-a slobodan. Poslušajte razgovor s Koraljkom Pasarićem:

Pasarić: KRAF-ovih 50, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari