MFMS: Glumci su čuvari sjećanja na ljudskost, pravo, dobro, ljubav...

MFMS: Glumci su čuvari sjećanja na ljudskost, pravo, dobro, ljubav...

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Na narudžbu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Biljana Srbljanović napisala je dramu "Vrat od stakla". Predstavu je režirao karizmatični Jagoš Marković. Kako su oba imena dobro poznata i festivalskoj i široj riječkoj publici, a od ansambla JDP-a očekujemo sjajnu glumu, tako je HNK Zajc bio pun.

I očekivanja nisu iznevjerena. Dva sata proveli smo u stanu jedne obitelji koju, kako to u životu biva, sustiže prešućena povijest i onda se svi nađu pred važnim izborima, velikim promjenama koje odrađujemo s više ili manje hrabrosti. Baš kao i likovi priče čije je tumače riječka publika nekoliko puta nagrađivala aplauzom na otvorenoj sceni - zasluženo.

Ocjena publike za predstavu "Vrat od stakla": 4,63.

Onako kako je Biljana Srbljanović upisala, Jagoš Marković je režirao predstavu u kojoj se obiteljsko izmjenjuje s intimnim, a sve u sjeni društveno-političkog koje u stan dopire kroz prozore, zvukovima uličnih protesta. Smjenjuju se i proturječne emocije: od smijeha do tužnih istina.

Gotovo neprestano su na sceni razigrani: Jelisaveta SablićVesna TrivalićAnita MančićDragan MićanovićIrfan MensurMilica Gojković i Marko Janketić. Svi su njihovi likovi naizgled različiti, a zapravo svi jednako nama slični u svakodnevnoj borbi za samoostvarenjem.

Redateljica Margarita Mladenova već je poznata festivalskoj publici. Što je novo priredila suočavajući glumce s nekonvencionalnim izazovima vidjet ćemo večeras. Kazališni laboratorij Sfumato iz Bugarske od 19:30 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, igra komad "Luda trava".

O predstavi se razgovaralo u prepunom foajeu HNK Zajca. O slobodi i odgovornosti; o greškama koje smo činili i doveli se do toga da živimo u svijetu koji se opasno trese; o tome kako padamo sve dublje, bez kraja... ali i o stvarima za koje nam država nije kriva, o osobnim revolucijama i o - smislu umjetnosti.

Iz svega što govorimo noćas, istaknuo je Marković, proizlazi da možemo još samo živi u grob leći. "Ja se s tim ne slažem!", naglasio je, jer je odnos prema vlasti samo jedan sloj naših života: "Država nije kriva za to kako se ja ponašam prema svojoj obitelji." A glumci su: "...čuvari vrijednosti ili bar sjećanja na ljudskost, pravo, dobrotu, ljubav... i zato ih volimo!", zaključio je.

Radio Rijeka prati što se događa na Malim scenama festivalskim kronikama koje emitiramo svakoga dana u 17:45 sati. U nastavku pronađite današnju:

MFMS: Glumci su čuvari sjećanja na ljudskost, pravo, dobro, ljubav..., pripremila Tatjana Sandalj

Komentari