MFMS: Nova glumačka generacija

MFMS: Nova glumačka generacija

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Rijetko se dogodi, ali ove godine jest, posljednja predstava u konkurenciji, "Huddersfield", trostruko je nagrađena pa smo s nagrađenima odmah mogli i razgovarati, ali prije toga o razgovoru za okruglim stolom.

O nagradama 26. Festivalskog izdanja već smo javljali, cjelovitu informaciju pronađite ovdje. "Huddersfild" je s ocjenom 4,59 na trećem mjestu ovogodišnje liste po odabiru publike.

Uglješa Šajtinac napisao je dramu "Huddersfild" i bio nagrađen Sterijinom nagradom. Predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta dugo je bila njihova kultna predstava, a vidjela ju je i publika riječkog festivala. Ovogodišnji program zaključio je "Huddersfield" kojeg su napravili redatelj Rene Medvešek i dramaturg Tomislav Zajec.

U toj muškoj predstavi s tek jednim ženskim likom zasjali su najmlađi članovi glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, pa se i, dok smo čekali odluke stručnog žirija, razgovaralo o generacijama: tri generacije koje se susreću kao likovi ili stvarni ljudi koji ih igraju, ali i generaciji rođenoj 90-ih kojoj je sve ponuđeno, ali stvarne moći ima - malo. 

Stručni žiri je Huddersfildu dodijelio tri nagrade: nagradu za najbolju dramaturgiju dobio je Tomislav Zajec koji je i u razgovoru o predstavi isticao tijesnu suradnju s Medvešekom; najbolji glumac festivala, jednako vrijedno uz Dragana Mićanovića, je Dado Ćosić, a njegova partnera Ivana igra najbolji mladi glumac riječkog festivala Mateo Videk.

Radio Rijeka pratila je što se događa na Malim scenama festivalskim kronikama koje smo emitirali svakoga dana u 17:45 sati, poslušajte posljednju ovogodišnju:

MFMS: Nova glumačka generacija, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari