MFMS: Predstava za mini scenu i maestralne glumce

MFMS: Predstava za mini scenu i maestralne glumce MFMS: Predstava za mini scenu i maestralne glumce
Razgovor o predstavi (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Razgovor o predstavi (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Ništa bez dobrog partnera (Foto: Valery Muasnikoff / Teatar Vahtangov / MFMS)

Jedina predstava u ovogodišnjoj selekciji za koju se nije tražila ulaznica više. Šteta, jer nas je Teatar Vahtangov doista počastio predstavom "Vrisak langouste". Gosti iz Moskve su prvi put na festivalu predstavili kazalište koje slovi za jedno od najboljih u Rusiji.

"Vrisak langouste" Johna Murrella hrvatska publika pamti predstavu što ju je, prema istom tekstu, osamdesetih režirao Vladimir Habunek. A sinoć smo gledali predstavu, ne za malu, nego za mini scenu kojom dominiraju dvije snažne glumačke osobnosti Yulia Rutberg i Andrey Ilyin.

Večeras 25. Međunarodni festival malih scena završava. HNK Zajc opet će pucati po šavovima jer je na programu hvaljena predstava drame zagrebačkog HNK "Ciganin, ali najljepši". Početak je u 19 sati. A poslije predstave očekujemo i odluke stručnog suda o ovogodišnjim nagradama.

Rutberg tumači slavnu glumicu Sarah Bernhardt. Usred stilizirane plaže, ograničena godinama i fizičkom nemoći, ne miče se iz stolca, ali to je ne ograničava u fizičkoj šetnji kroz sada i nekad. 

Oko Sare se, kao oko centra svemira okreće cijeli svijet, a uz minimum rekvizite i maksimum glumačke ekspresije stvara ga njen tajnik Pythoud. Pythoud otkriva dio osobne životne priče te podcrtava činjenicu da život živi kroz Sarine potrebe i sjećanja.

Kako Bernhardt ne može živjeti bez kazališta, tako Pythoud za nju oživljava likove iz prošlosti: Sarinu majku, časnu majku Sofiju, Jarretta, Oscara Wildea… 

Pljeskali su glumci publici, pljeskali smo mi njima, višekratno. Govorila je Julia Rutberg o tome kako su iz Vladivostoka, iz zimskog proljeća došli u ljetno proljeće grada krasne arhitekture, tumačila da im nije bilo lako prvi put igrati pred publikom koja je predstavu pratila uz pomoć titlova, predstavu koja je za publiku kratka, ali za njih na sceni jako duga...

Pa ako smo u razgovoru za okruglim stolom malo i plivali u prijevodima, izravna komunikacija glumaca i publike funkcionirala je odlično. Ocjenom 4,70 zauzeli su treće mjesto ovogodišnje ljestvice.

Program 25. Međunarodnog festivala malih scena pratimo u programu HRT - Radio Rijeke, kao i svake godine do sada, festivalskim kronikama. Emitiramo ih vikendom u 15:30 te radnim danom u 17:45 sati. Poslušajte kroniku sedme večeri:

MFMS: Vrisak langouste, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari