MFMS: Razgovor o smislu i besmislu obojan bluzom

MFMS: Razgovor o smislu i besmislu obojan bluzom

Foto: Matija Jovanović / MFMS

"Vlak": U jednoj sobi odvija se dijalog između bivšeg robijaša, gorljivog vjernika, možda anđela i profesora ateiste koji se pokušao baciti pod brzi vlak. Dijalog o vjerovanju i nevjerovanju, razočaranju zbog onoga što se u svijetu događa, vječnom pitanju zašto živimo.

Najnagrađivaniju slovensku predstavu u posljednje vrijeme "Poludjela lokomotiva" Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Jerneja Lorencija festivalska publika vidjet će večeras. Izvedba će početi u 19:30.

Cormak McCarthy, jedan od najznačajnijih živućih američkih književnika, tekst The Sunset Limited napisao je 2006. Možda ste gledali film istog naslova, glumili su Samuel Leroy Jackson i Tommy Lee Jones. The sunset limited je naziv jednog vlaka, kao Orient Express, stoga je u adaptaciji produkcije Zvezdara teatra ostalo samo "Vlak". Za McCarthya je, uza sva pitanja što ih otvara bilo važno pitanje rasnog odnosa, crnaca i bijelaca. U predstavi što smo ju sinoć gledali od toga je ostala tek naznaka jer je, u odnosu na smisao, bespredmetna svaka podjela: rasna, spolna, nacionalna... 

Baš kao što je film režirao glumac Tomy Lee Jones tako je i ovu predstavu režirao glumac koji u njoj i igra Voja Brajović, a partner na sceni mu je Sergej Trifunović. Njihovu suigru treba doživjeti, ne opisivati, a istu atmosferu prenijeli su i na razgovor o predstavi koji je pratilo više publike no bilo koji ovogodišnji razgovor o predstavama. Brajoviću je ovo prva režija, nada se i posljednja. A rezultat ne bi bio tako dobar da mu suradnik nije Trifunović koji svira, pjeva, šapće, viče, smije se, plače, zvonjava mobitela u publici ga ne smeta.."

"Vlak" je drama ideja, bez klasičnog zapleta, vrhunca, raspleta, drama o smrti  i životu, drama koju svakodnevno živimo i u kojoj se publika očito prepoznala. Bilo je na ovogodišnjem festivalu predstava nakon kojih su glumci dobili puno više i glasnijih uzvika bravo, ali su Brajović i Trifunović dobili najbolju ocjenu do sada – 4,76.

Radio Rijeka prati Međunarodni festival malih scena Rijeka već 23. godine. Kroniku emitiramo i ove godine svakog dana u 17:45, osim u subotu kada je termin emitiranja 18:15, a priprema ju Tatjana Sandalj. Poslušajte atmosferu pete večeri:

Razgovor o smislu i besmislu obojan bluzom, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari