MFMS: "Susret" u komornom teatru

MFMS: "Susret" u komornom teatru

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Druge festivalske večeri je urnebesnu atmosferu angažiranog kazališta Olivera Frljića zamijenila komorna. Zapravo, bilo je to također angažirano kazalište, ali je potpis Nine Mitrović koja je napisala tekst "Susret" i predstavu režirala sasvim drugačiji.

Nina Mitrović je autorica poznata riječkoj kazališnoj publici. Njen prvi tekst "Komšiluk naglavačke" praizveden je u riječkom HNK Zajcu 2003. godine i postao hit. Na Festivalu malih scena smo prošle godine gledali njenu dramu "Kako život".

Ušli smo u dnevnu sobu malog stana i svjedočili susretu oca i sina koji se nisu vidjeli godinama.

Bio je to susret osobnosti, ljudi koji misle da znaju sve jedan o drugome, njihov susret s prošlošću, suočavanje s bolešću i budućnošću. Susret u kojem je u tišinama gotovo više značenja, nego u replikama.

"Susret" je praizveden u Sloveniji, a hrvatsku praizvedbu producirao je Teatar EXIT, privatno kazalište koje je u ovom "sirotinjskom vremenu", kako ga je nazvao Munjin, otvorilo novi, komorni, scenski prostor, Studio EXIT. Zanimljivo, Exitove predstave riječka publika inače redovito puni, ali je u dvorani Filodrammatike ipak ostalo dosta praznih stolica u gledalištu. Iako je publika na izlasku rogoborila jer je dvorana pojela nešto zvuka i u zaleđu dio predstave nisu razumjeli ili čuli, ocjena publike je prilično dobra: 4,32.

U psihološkoj drami, koja postavlja pitanje: što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?, sreću se otac Siniša Popović i sin Filip Križan. Atorica i redateljica Nina Mitrović govorila je o tome kako se "Susret" dugo rađao. Baš zbog toga što joj je tekst jako važan, a s nekima od ranijih inscenacija njezinih tekstova nije bila zadovoljna, onda je predstavu sama i režirala - prvi put. 

Razgovori poslije predstava uvijek su nekako nastavak kazališta drugim sredstvima, pa smo od Popovića doznali kako je predstava nastajala u Nininoj kuhinji. Glumci su odgovarali na pitanja publike, među ostalim i o tome koliko im znači rad u komornom teatru, a Bojan Munjin pokušao je ustvrditi da "Susret" nema katarzu. Demantirale su ga autorica Mitrović i Svjetlana Hribar

Večeras se festival nastavlja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Od 19:30 sati na programu je "Putovanje izgubljenih", a gosti iz Beča igrat će uz prijevod na hrvatski jezik, na titlovima. Više se nećemo baviti obitelji nego time kako od pojedinaca brzo nastaje – masa.

Radio Rijeka prati što se događa na Malim scenama festivalskim kronikama koje emitiramo svakoga dana u 17:45 sati. U nastavku pronađite današnju: 

MFMS: "Susret" u komornom teatru, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari