Mihael Štimac: nisam još toliko snijega vidio!

Mihael Štimac: nisam još toliko snijega vidio! Mihael Štimac: nisam još toliko snijega vidio!
Mihael Štimac (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Mihael Štimac (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Foto: Pixsell

-17 stupnjeva Celzija i 190 centimetara snijega izmjerio je u Starom Lazu jutros u 6 sati Mihael Štimac. "Punih 56 godina neprekidno vodim evidenciju i nisam još toliko snijega vidio", rekao nam je u programu Radio Rijeke najstariji meteorološki motritelj, 86-godišnji Mihael "Miško" Štimac.

Na dijelu sela prema Mrkoplju, na 915 metara nadmorske visine, debljina snijega je čak 195 centimetara, priča Štimac i dodaje da je očekivao i hladnije jutro, jer je sinoć snijeg svjetlucao. "Bit će sutra još hladnije", dodaje iskusno.

Jutos je cesta između Zalesine i Starog Laza zatvorena za sav promet, a život u snijegom zatrpanom goranskom mjestu nije lagan. "Mlađi ljudi koji idu na posao se sami snalaze i čiste cestu, a nama pomažu ženini rođaci Velimir Sipić i Antonio Bertović, koji frezom i lopatama očiste prilaz", rekao je Mihael i zahvalio na pomoći. "Prije sam ja sam čistio prolaz do meteorološke postaje, ali sad mi je to malo teže", kaže, ali ne odustaje.

I po ekstremnoj hladnoći svaki dan u isto vrijeme po nekoliko puta očitava temperaturu, tlak, vlagu u zraku. Kako se stanica nalazi u nižem dijelu Starog Laza, na 840 metara nad morem, temperature su u pravilu najniže u Gorskom kotaru. "I onda kad se sam iznenadim nekim ekstremom, javim na Radio Delnice i Radio Rijeku", priča Štimac.

Umirovljeni učitelj je i kroničar Starog Laza, pa se prisjeća da je u školi 1909. godine bilo 172 učenika, a 1900. je popisom zabilježeno 1.300 stanovnika, samo nešto manje nego u Mrkoplju i Ravnoj Gori. "Danas nas je deset puta manje, 130 u mjestu, a škola je zatvorena. Nekoliko učenika putuje u školu do Ravne Gore", kaže Štimac.

Samo na krovovima u Starom Lazu ima više od metra snijega. "Mi smo naš limeni krov lani prebojali, pa snijeg kliže, ali onima koji imaju crijepove, svake se godine uništi po nekoliko crijepova", kaže Mihael, koji očekuje još snijega i niskih temperatura.

Sutra će biti sigurno hladnije od -20, pa ću vam javiti, najavio je Štimac.

Poslušajte zanimljivi razgovor:

Mihael Štimac, pripremila Neva Funčić

Komentari