Mihalj Ivković - jedini doktor umjetnosti koji je doktorirao u Hrvatskoj

Mihalj Ivković - jedini doktor umjetnosti koji je doktorirao u Hrvatskoj Mihalj Ivković - jedini doktor umjetnosti koji je doktorirao u Hrvatskoj
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka

Mihalj Ivković i Mario Lipovšek (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Gost u emisiji "Na obedu" Maria Lipovšeka Battifiace bio je Lovranac Mihalj Ivković, jedini je doktor umjetnosti koji je doktorirao u Hrvatskoj za klasičnu harmoniku kao izvođač i jedan je od rijetkih doktora umjetnosti za klasičnu harmoniku u našoj zemlji.

Tijekom današnjeg obeda imali smo priliku upoznati Mihalja Ivkovića, virtuoza na harmonici. Kako je dobio to neobično ime? “To je obiteljska tradicija. Moj se nono zove Mihalj, i moj tata isto te sam i ja Mihalj”, objasnio je doktor umjetnosti koji je zajedno s našim Mariom prelistao spomenar djetinjstva.

Prisjetio se tako đačkih dana. "U školi su bile sve četvorke i kasnije sam bio vrlo ozbiljan najprije u srednjoj školi i kasnije na akademiji gdje sam bio najbolji u klasi", rekao je Mihalj Ivković koji smatra kako umjetnost zahtjeva ozbiljan pristup ako želiš biti dobar, kvalitetan, sposoban i spretan umjetnik. 

Kako je počeo svirati harmoniku, instrument koji je nastao 1822. godine u Njemačkoj? "Kad sam bio mali moj nono je htio da sviram violinu ali kako u to vrijeme u Lovranu nismo mogli naći učitelja violine, onda su mi rekli da ima učitelja harmonike pa neka učim svirati taj instrument. Kupili su mi i malu harmoniku i tako sam počeo svirati", objašnjava dr. art. Ivković.

Otkrio nam je i kako je postao doktor umjetnosti za klasičnu harmoniku te kako je raditi s učenicima. Naime, virtuoz na harmonici radi kao učitelj u Glazbenoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu i u područnim odjelima u Lovranu i Buzetu te u glazbenom odjelu Osnovne škole Milan Brozović u Kastvu.    

Poslušajte razgovor:

 

Na obed: Mihalj Ivković, pripremio Mario Lipovšek

Komentari