Mihovil Dorčić: Zbog popravnog iz francuskog propustio sam Olimpijadu

Mihovil Dorčić: Zbog popravnog iz francuskog propustio sam Olimpijadu

Mihovil Dorčić i Albert Petrović (foto: Virna Baraba / HRT Radio Rijeka)

Gost na obedu bio je Mihovil Mićo Dorčić (81), najstariji riječki olimpijac, naravno, spomenuli smo nedavni odlazak najstarijeg hrvatskog olimpijca Nikole Trojanovića, koji je nastupio na Olimpijadi 52. u Helsinkiju.

Između njega i našeg gosta još je nekoliko starijih olimpijaca i, zanimljivo, svi dolaze iz vodenih sportova.

Mićo Dorčić nastupio je na Olimpijadi u Rimu 1960., kako kaže, posljednjoj romantičnoj Olimpijadi, bez velikih mjera sigurnosti, političkih igara i trzavica. "To je godina kad je svijet upoznao Cassiusa Claya, ali i crnu gazelu -Wilmu Rudolph koja je na mene ostavila poseban dojam, jer osim što je bila prvakinja na mislim, 100 i 200 metara, bila je izuzetno zgodna žena. A Cassiusa Claya sam zapamtio po tome što Poljaka kojeg je on u meču "udesio" drugi dan nisam mogo prepoznati", prisjeća se Dorčić.

Bio je Dorčić juniorski i seniorski državni prvak na 100 leđno, godinama neprikosnoven a držao je i rekord, ali uz smijeh kaže: "Ne, nemojte me pitati za usporedbe jer taj moj rekord danas plivaju curice. Pa gdje su onda granice? Ne znam, čini se da ih nema, zabranili su kostime za koje su mislili da omogućuju plivačima rekorde, ali eto, i nakon toga rekordi padaju. Ono što bih ja poručio svima - ne moraju svi biti rekorderi i prvaci ali je važno da se bave sportom. U Rijeci pliva oko 2000 djece što je odlična brojka, imamo 4 kluba - uostalom Split je oduvjek imao 5, a Zagreb 7 klubova. Nema razloga da Rijeka nema 4."

Bio je naš gost i gradski pročelnik za sport, a neki ga smatraju "ocem " modernog Primorja. "Činjenica je da je Primorje procvalo devedesetih dovođenjem Dmitra Bobeva i plivača koji su nam osigurali svjetske rezultate. Najvećim uspjehom smatram brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva u Sheffieldu u štafeti 4x50, koju su plivali četiri člana Primorja. Nisam se baš na lijep način rastao s Primorjem ali dobro, još uvijek sam aktivan u plivačkom klubu Rijeka, imamo vrsne profesionalce koji rade s djecom, financiramo se uglavnom od članarine, a imamo i genijalnu Smiljanu Marinović koja bi svojim rezultatima u veteranskoj konkurenciji došla u većinu finala seniorskih natjecanja."

Spominje Dorčić, naravno i unuke, koji su se umjesto plivanja, bacili na glumu, po uzoru na Dorčićevu kćer Natašu, poznatu hrvatsku glumicu. "Nisam nikad forsirao čime će se djeca i unuci baviti, a uostalom i ja sam statirao u kazalištu pedesetih. Zanimljivo, trebao sam ići i na Olimpijadu u Melbournu, za koju smo se pripremali na skijanju jer bazena nije bilo - nisam otišao zbog popravnog iz francuskog", rekao nam je Dorčić.

Poslušajte:

Na obed: Mihovil Dorčić, pripremio Albert Petrović

Komentari