Milijunto noćenje u Opatiji mjesec dana ranije nego lani

Milijunto noćenje u Opatiji mjesec dana ranije nego lani

Više od tri četvrtine opatijskoga turističkog prometa ostvareno u hotelima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

I prema kraju turističke sezone, u Opatiji se zbrajaju odlični rezultati. Povećanje broja turista i noćenja bilježi se na razini prvih devet mjeseci, pa i u rujnu. Ovoga vikenda očekuje se milijunto noćenje, punih mjesec dana ranije u odnosu na prošlu godinu.

prvih devet mjeseci ove godine Opatija bilježi 317.956 gostiju koji su ostvarili 990.176 noćenja. To je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 10 posto više turista i noćenja. Domaćih je turista bilo 43.277, 13 posto više nego lani, a broj noćenja povećao se za sedam posto (100.157). Hrvati su ujedno i najbrojniji opatijski gosti dok su najviše noćenja ostvarili Austrijanci (161.710) i Nijemci (156.986).

Na trećem mjestu prema broju noćenja su domaći turisti, zatim Talijani, Mađari, Slovenci, Nizozemci, zatim državljani SAD-a, Rusije i Francuske. Prema broju noćenja na prvome su mjestu hoteli s 82 posto, a slijedi privatni smještaj (17 posto) te nekomercijalni kapaciteti.

Plusevi su u TZ Opatije i u rujnu: dolazaka je četiri posto više, a noćenja devet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To znači da je tijekom rujna u 43.221 turist ostvario 135.315 noćenja. Prema broju noćenja, najbojniji su bili gosti iz Njemačke, slijede Austrijanci i domaći gosti te turisti iz Italije i Švedske.

Komentari