Milka Milinković jedina atletičarka s deset olimpijada

Milka Milinković jedina atletičarka s deset olimpijada

Milka Milinković i odličja (Foto: mojarijeka.hr)

Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru bit će otvorene večeras, a hrvatsk boje branit će 19 sportaša u pet sportova: atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu. Među njima i Kraljevičanka Milka Milinković, jedina na svijetu atletičarka s deset nastupa na paraolimpijskim igrama.

Svečanost otvaranja paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru počet će večeras u 23 sata po hrvatskom vremenu. Hrvatsku zastavu na otvaranju nosit će atletičar Branimir Budetić, a hrvatske boje branit će 19 sportaša u pet sportova: atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i judu.

Kraljevičanka Milka Milinković u Brazilu će nastupiti na svojim desetim paraolimpijskim igrama, što nije uspjelo niti jednom atletičaru na svijetu. Milinković je nekoliko puta rušila svjetske rekorde u bacanju kugle i koplja, uz osam olimpijskih osvojila je i 33 medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Sportski svijet oduševila je 1974. kada je na natjecanju u Francuskoj loptu u koš ubacila s udaljenosti veće od polovice igrališta!

U riječki je kraj stigla nakon nesretnoga slučaja: davne 1968. godine, s 13 godina, u rodnom Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini pala je sa stabla trešnje, s 13 metara visine. Teško je ozlijedila kralježnicu, ali tada nije bila svjesna da će je to zauvijek prikovati za kolica. Na liječenje je došla u Kraljevicu, najpoznatiju bolnicu za spinalne bolesti u bivšoj Jugoslaviji. Do danas iz Kraljevice nije otišla - ovdje je izgradila svoj život.

Sportom se počela baviti još kao djevojka, to je bilo obavezno za sve s teškim ozljedama nakon rehabilitacije. Odabrala je atletiku i košarku, a kako u kraljevičkoj bolnici nije bilo dovoljno djevojaka za ekipu, tako ju je igrala s dečkima. Za opuštanje je igrala i tenis. Već sa 17 godina, 1972., prvi je put nastupila na Paraolimpijskim igrama u Heidelbergu. Jugoslaviji je donijela srebro u vožnji na 60 metara i broncu u bacanju koplja. 

Milka Milinković gostovala je i optimizam širila i u programu Radio Rijeke, a razgovora se podsjetite ovdje

Komentari