Mini monografija o povjesničarki umjetnosti Radmili Matejčić

Mini monografija o povjesničarki umjetnosti Radmili Matejčić

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke sjeća se povjesničarke umjetnosti, profesorice, arheologinje, hidroarheologinje, autorice kultne riječke knjige "Kako čitati grad", Radmile Matejčić. O tridesetoj obljetnici njene smrti, mini monografiju uredila je Daina Glavočić.

Prije deset godina objavljene su prve dvije knjige iz edicije "Povjesničari umjetnosti" u izdanju riječkog Društva povjesničara umjetnosti. Branka Arh pisala je tada o Vandi Ekl, a Daina Glavočić o Borisu Vižintinu.

Zbog burne prošlosti u kojoj je pripadala raznim državama i potpadala pod razne vlasti, u Rijeci je tek nakon Drugog svjetskog rata počelo istraživanje i objavljivanje građe o hrvatskoj povijesti umjetnosti, tumači Glavočić i podsjeća da suvremeni razvoj povijesti umjetnosti ovoga kraja dugujemo prvim istraživačima i autorima prvih značajnih publikacija.

Došlo je vrijeme da se, trideset godina poslije njene smrti, sa životom i radom žene čija je knjiga "Kako čitati grad" i danas temelj svih šetnji Rijekom, riječkom povješću i riječkom povješću umjetnosti, upoznaju i nove generacije.

Radmila Matejčić rodila se u Banjoj Luci 1922., studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a sa suprugom Marijanom Matejčićem doselila je u Rijeku 1951. godine. Dugo godina vodila je Arheološki odjel tadašnjeg Muzeja Hrvatskog primorja, a od 1980. godine je profesorica na Pedagoškom, a onda i Filozofskom fakultetu u Rijeci. 

Iz doista bogatog životopisa izdvajamo još samo podatak da se upravo teta Rada, kako su je zvali od milja, još 1964. godine objavila priču o riječkom Morčiću. Sve drugo, pa i izbor iz njene bogate bibliografije te izuzetan izbor fotografija, pronađite u mini monografiji.

Prošlo je već dosta vremena od prvih istraživanja i zaključaka riječkih povjesničara umjetnosti. U međuvremenu, neke su nove stvari o riječkoj povijesti umjetnosti otkrivene, a neke stare tvrdnje dopunjene ili revidirane, ali teta Rada ne bi imala ništa protiv dobre polemike, govori Daina Glavočić u razgovoru koji možete poslušati u nastavku:

Daina Glavočić o Radmili Matejčić, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari