Ministar Horvat o odgodi ročišta: "Pojma nemam je li to zbog Kineza!"

Ministar Horvat o odgodi ročišta: "Pojma nemam je li to zbog Kineza!"

Ministar gospodarstva Darko Horvat (Foto: Pixsell)

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je kako ne zna je li današnje ročište o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno zbog interesa kineskih ulagača, a na upit što ako Kinezi odustanu, odgovorio da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Na novinarsko pitanje što misli zašto je ročište odgođeno, ministar Horvat je, na ulasku u Banske dvore, odgovorio protupitanjem: "Biste li mi vi znali reći, zbog čega?". Upitan misli li da je to učinjeno "zbog Kineza", odgovorio je s "pojma nemam".

Na dodatni novinarski upit kupuje li zapravo vrijeme i što će biti ako Kinezi kažu da nisu zainteresirani, odgovorio je da će onda "prihvatiti tu činjenicu".

Mogućnost ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu, kojoj pripada i 3. maj, aktualizirana je za vrijeme prošlotjednog summita 16+1. Ministar Horvat tako je prošlog četvrtka, za obilaska gradilišta Pelješkog mosta, potvrdio da se s članovima kineske poslovne delegacije koja je posjetila Hrvatsku razgovaralo o njihovom mogućem angažmanu u restrukturiranju Uljanika i 3. maja.

"U ovom trenutku mogu reći da smo započeli razgovore", rekao je tada Horvat i dodao kako neće "prejudicirati nikakve događaje koji bi se mogli dogoditi". Ipak, naznačio je da su Kinezi pokazali interes za to kakve je brodove moguće izgraditi u Puli i Rijeci, kako i za projektnu dokumentaciju.

U medijima se pak pojavila informacija kako se o mogućem angažmanu u Uljanik grupi razgovara s predstavnicima kineskog državnog brodogradilišta CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation). Poslušajte što je Horvat kratko rekao novinarima:

Horvat o Kinezima, pripremila Mirjana Grahovac

Komentari