Ministarstvo mora najavilo brisanje novih deset tisuća brodica

Ministarstvo mora najavilo brisanje novih deset tisuća brodica

Foto: Pixsell

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za listopad najavljuje nova rješenja o brisanju dužnika iz upisnika plovila. Od kraja prošle godine već je izbrisano nešto manje od 22 tisuće brodica, čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine zaredom.

Sada je riječ o popisu od još 10-tak tisuća jahti i brodica za koje je 15. kolovoza evidentiran nepodmireni dug koji ukupno prelazi 5 milijuna kuna. Mole se svi vlasnici plovila da provjere svoje uplate na web stranici Ministarstva, a moguće upite pošalju na adresu: prigovor@pomorstvo.hr

Svi vlasnici podatke o navedenom mogu pronaći na web stranici Ministarstva gdje se nalazi Elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektronske javne usluge ePlovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije eNautika. Obavijesti o mogućim brisanjima bit će upućene i svim lučkim upravama, kao i ovlaštenicima koncesija u lukama nautičkog turizma u kojima vlasnici nekih plovila imaju sklopljene ugovore o vezu.

Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi 5.000.000 kuna, a brisanje će se provesti sukladno odredbama članka 192. stavka 3. Pomorskog zakonika („Narodne novine" br. 181/04, 76/07, 146/08, 61/11, 56/13, 26/15, 17/19).

Ukoliko se ova potraživanja ne podmire do planiranog datuma izdavanja rješenja o brisanju, brisane brodice moći će se upisati isključivo u postupku prvog upisa u Upisnik brodova uz uvjet ispunjavanja svih zakonskih odredbi koje su u ovom trenutku na snazi, uključujući i odredbe o najvećoj dopuštenoj starosti i tehničkoj prihvatljivosti za upis u Upisnik brodova.

 

 

Komentari