Mladi violončelist Vid Veljak nastupa kao solist uz Zagrebačku filharmoniju

Mladi violončelist Vid Veljak nastupa kao solist uz Zagrebačku filharmoniju

Vid Veljak (Foto: Lukas Beck / FB)

Mladi riječki violončelist Vid Veljak u petak 15. siječnja nastupa u zagrebačkoj Dvorani Lisinski kao solist uz Zagrebačku filharmoniju, s kojom će svirati Haydnov Koncert za violončelo i orkestar u D-duru.

Zagrebačkim filharmoničarima ovo je drugi koncert koji su u siječnju priredili u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, a mlade glazbenike koji s njima nastupaju kao solisti izabrali su na audiciji. Osim Vida Veljaka na violončelu, na koncertu će nastupiti i mladi pijanist Roland Grlica koji će svirati Chopinov Koncert za klavir i orkestar u e-molu, dok će Filharmonija izvesti i Dvorzakove "Slavenske plesove" te uvertiru Beethovenova "Egmonta". Koncertom ravnaju Barbara Kajin i Ante Sladoljev.

Iako će ove godine napuniti tek dvadeset godina, Vid Veljak već je na petoj godini Muzičke akademije u Zagrebu, gdje studira violončelo u klasi prof. Valtera Dešpalja. Violončelo je počeo svirati već u trećoj godini života, a s pet je godina prvi put nastupio na koncertu, kao najmlađi član obiteljskoga gudačkog Kvarteta Veljak, u kojemu nastupa uz oca Valtera koji svira kontrabas te sestre violinistice Maju i Natašu.

"Nije lako izaći s filharmonijom pred publiku u Lisinskom, ali bit će to dobro", kaže glazbenik koji iza sebe već ima nastupe s uglednim Stuttgartskim komornim orkestrom i Zagrebačkim solistima. "Sva se dobra glazba razvila iz klasične glazbe i volim surađivati s glazbenicima raznih profila", veli Veljak koji se ljetos okušao i u crossover glazbi, snimivši pjesmu "Bez tebe" s Ivom Gamulinom, a svojedobno je surađivao i s riječkim duom Manofon. 

"Život mi je nezamisliv bez glazbe", kaže mladi glazbenik u razgovoru za Radio Rijeku uoči svoga velikog nastupa u Lisinskom: 

Vid Veljak: Glazbom ću se baviti cijeli život, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari