"Moje mjesto pod suncem": poruke tuge i neimaštine na riječkome Korzu

"Moje mjesto pod suncem": poruke tuge i neimaštine na riječkome Korzu "Moje mjesto pod suncem": poruke tuge i neimaštine na riječkome Korzu
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Za uspjeh u obrazovanju važnije je roditi se u bogatoj obitelji nego s velikim talentima, pokazalo je najnovije znanstveno istraživanje koje upozorava na važnost osiguravanja jednakih šansi za svu djecu.

Na tom tragu već nekoliko godina djeluju riječke udruge, odnosno volonterke i volonteri u okviru programa za siromašnu djecu "Moje mjesto pod suncem". Po tom programu, koji podupire Grad Rijeka, svakodnevno djeci pružaju pomoć u učenju, vode ih na priredbe, sportske aktivnosti, kino ili izlete, jer im to roditelji ne mogu priuštiti.

Pozivaju vlast, poslovni sektor i građane da sustavno rade na izgradnji društva jednakih šansi. U povodu Međunarodnog dana međusobnog pomaganja, postavljena je izložba "Moje mjesto pod suncem". Uz pomoć Grada Rijeke postavili su je Centar za kulturu dijaloga i Udruga Šarolija, koji u Rijeci sustavno rade sa četredesetak siromašnih dječaka i djevojčica osnovnoškolske dobi i nekoliko srednjoškolaca.

Na panoima možete vidjeti poruke tuge, poput one jedne mame koja je konačno kupila hlače svojoj djevojčici pa je sad valjda druga djeca više neće šikanirati, ili djeteta kome prijatelj ponekad donese sendvič pa mu je onda lakše. Dio tuge građana koji pokušavaju preživjeti u nepravednom svijetu, pretočene u riječi siromašne djece i njihovih roditelja, možete na panoima na riječkome Korzu pročitati do 5. studenog.

Izložbu je danas razgledao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u društvu s predstavnicom Udruge Šarolija Anom Karakaš, novinarkom Majom Sever, glazbenikom Damirom Urbanom te riječkom poduzetnicom Anom Maleš Džida koja pomaže rad udruge. Poslušajte izjavu Ane Karakaš koja radi na projektu "Mjesto pod suncem":

Karakaš: Treba nam financijska pomoć i volonteri, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari