Moramo mijenjati navike: jedino s propusnicom do susjedne općine ili grada

Moramo mijenjati navike: jedino s propusnicom do susjedne općine ili grada

Pusti autobusni kolodvor na Žabici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa. Mnoge naše slušatelje ta je odluka (u)zbunila, budući da mnogi žive, primjerice, u Viškovu, a rade u Matuljima ili Rijeci.

Riječko područje podijeljeno je na mnoštvo lokalnih samouprava, od gradova poput Rijeke, Opatije, Kastva do općina kao što su Matulji, Kostrena ili Viškovo, i navikli smo živjeti i kretati se između tih dosad nevidljivih administrativnih granica. No to će se ovim novim mjerama privremeno morati promijeniti, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

"Brojevi zaraženih rastu, a očekujemo i daljnji rast, tako da su ovo nužne mjere", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na jutrošnjoj konferenciji za medije. Odluka stupa na snagu noćas u ponoć, ali zabrana se ipak ne odnosi na određene ljude i djelatnosti koji mogu dobiti propusnicu.

Kako se navodi u dokumentu odluke, koji donosimo u prilogu, zabrana se ne odnosi na:

1. promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja;

2. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe;

3. izvješćivanje javnosti, dakle novinare;

4. stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb;

5. ljude koji putuju iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština;

6. putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće;

7. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti.

Svi oni mogu dobiti propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta, a koji im izdaju, ovjeravaju i potpisuju: za okolnosti iz 1., 2., 3., 6. i 7. točke odgovorne osobe u pravnoj osobi (poslodavci), za 4. točku izabrani liječnik obiteljske medicine, a za 5. točku nadležni stožeri Civilne zaštite.

odluka_o_zabrani_napustanja_prebivalista-page-001.jpg

odluka_o_zabrani_napustanja_prebivalista-page-002.jpg
Cijeli dokument odluke zajedno s propusnicom možete pronaći na ovom linku na mrežnim stranicama Civilne zaštite RH, a kako do propusnice mogu doći Riječani, detaljno pročitajte u priloženom priopćenju Grada Rijeke (naći ćete ga ispod audiozapisa).

Kako će se to u praksi odvijati u našem kraju, pitali smo načelnika Županijskog stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marka Borasa Mandića, poslušajte:

Marko Boras Mandić u našem programu, pripremila Iva Pavletić Crnić

Komentari