Most: Uštede na linijama Autotroleja najviše pogađaju mlade i radnike

Most: Uštede na linijama Autotroleja najviše pogađaju mlade i radnike Most: Uštede na linijama Autotroleja najviše pogađaju mlade i radnike
Mostovci pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Mostovci pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Pogled na garažu Autotroleja (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Riječki Autotrolej je novim voznim redom za 34 posto smanjio kilometražu vožnji, a subvencija gradovima i općinama je povećana za 24 posto. To je u stvarnosti namijenjeno pokrivanju gubitaka poslovanja, a uštedama su najviše pogođeni mladi radnici, istaknuo je Most nezavisnih lista u Rijeci.

Od 7. siječnja se opseg usluga Autotroleja u kilometrima smanjio za 34posto, a istovremeno su subvencije koje uplaćuju gradovi i općine riječkog prstena povećane za 24 posto, rekao je riječki gradski vijećnik Josip Kukuljan.

Kaže kako je dodatni novac tek u manjoj mjeri namijenjen povećanju plaća vozača, a u stvarnosti služi pokrivanju gubitaka poslovanja. Kukuljan smatra da gradovi i općine suvlasnici Autotroleja sudjeluju u upropaštavanju tvrtke, jer podupiru loše poslovne odluke.

"Autobusi se šalju na komercijalne vožnje s unaprijed planiranim gubicima te je ukinut vlastiti servis autobusa koji je prepušten vanjskoj tvrtki Rijeka plusa. Servisiraju se na istom skučenom prostoru i kamioni Čistoće i privatni autobusi, a na komunalnima možemo i dalje očekivati česte kvarove", rekao je Kukuljan.

Smanjenjem broja polazaka, naročito zadnjih vožnji, najviše su pogođeni mladi ljudi i radnici koji rade do 22 sata, smatra Martina Valenčić Vještica. Zadnji autobusi sada kreću 15 minuta ranije, pa ih mogu zaboraviti, kaže te ističe kako je došlo do poremećaja i produženja vremena vožnje kod putnika koji presjedaju.

Putnici se okreću drugim načinima prijevoza, a Grad Rijeka u 21. stoljeću umjesto da građane potiče na korištenje javnog prijevoza, radi upravo suprotno, rekla je Korina Bralić. Dodaje kako bi javni prijevoz trebao u gradu osiguravati čišći zrak, manje prometne gužve i zdravije građane.

Obitelji koje koriste javne autobuse štede novac i vrijeme koje bi potrošile na traženje parkirališta. Smanjenje standarda nas vraća u prošlost, poručili su riječki Mostovci. Poslušajte što su i kako govorili na konferenciji za novinare:

Most o Autotroleju, pripremila Neva Funčić

Komentari