Moto akcije uz Svjetski dan zdravlja "Depresija: razgovarajmo"

Moto akcije uz Svjetski dan zdravlja "Depresija: razgovarajmo"

Organizatori akcije pred novinarima (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka)

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja 7. travnja, posvećen je depresiji jer je broj oboljelih u porastu. Svjetski dana zdravlja bit će obilježen javno zdravstvenom akcijom što će trajati od 6. do 11. travnja pod geslom "Depresija: razgovarajmo".

U Hrvatskoj depresivne poremećaje ima više od 200 tisuća osoba, od čega oko 13 tisuća u Primorsko-goranskoj županiji. 

Depresija ugrožava normalno funkcioniranje pojedinca i obavljanje svakodnevnih obaveza, uz osjećaj tuge i bespomoćnosti te umor i gubitak interesa. Pogađa u bilo koje životno doba, od desete godine nadalje i može imati fatalne posljedice, ističe pročelnica županijskog odjela za zdravstvo Đulija Maltestinić

"Procjenjuje se da će svaka peta žena i svaki deseti muškarac tijekom života imati jednu od depresivnih epizoda bolesti. Tri četvrtine pomišlja na samoubojstvo, a 10 do 15 posto to doista i izvrši. Depresija je drugi pojedinačni uzrok prijevremene smrti kod mladih", naglašava Malatestinić.

Depresija se može liječiti prvenstveno psihoterapijom i lijekovima, a bolničko liječenje je u riječkom KBC-u lani potražilo gotovo tisuću osoba.

Ciljevi kampanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, tumači Svjetlana Gašparović Babić iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci, jesu da što više ljudi koji boluju od depresije zatraži, ali i dobije pomoć, zatim bolje informiranje javnosti o tome kakva je to bolest: "...da to nije samo osjećaj tuge već gubitak sposobnosti reagiranja u svakodnevnim situacijama i da to mora trajati minimalno dva tjedna."

Depresija može pogoditi bilo koga, pa je kampanja namijenjena svim dobnim skupinama, osobama oba spola i svih razina obrazovanja. A geslo kampanje je "Depresija: razgovarajmo" jer je razgovor lijek za ovu bolest, pa će se od 6. do 11. travnja na području Županije održati niz javno zdravstvenih akcija posvećenih depresiji. Poslušajte:

Komentari