Mozartov "Requiem": glazba koja ostaje zvučati u duši

Mozartov "Requiem": glazba koja ostaje zvučati u duši Mozartov "Requiem": glazba koja ostaje zvučati u duši
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Nikad tako prepuno gledalište riječkog HNK Ivana pl. Zajca kao sinoć na izvedbi Mozartovog "Requiema" pod ravnanjem sjajnog gosta-dirigenta Phillipa von Steinaeckera. Za više od 700 gledatelja bio je to nezaboravan uvod u dane kada se sjećamo onih koji više nisu s nama.

Requiem, misa za pokojne, začudno snažna, duhovno besprijekorno iščitana, glazbeno dovedena do besmrtnosti - takav je Mozartov "Requiem", kojeg nije uspio dovršiti, jer ga je sustigla smrt.

Slušajući ga mnogo puta, u različitim izvedbama i pod različitim dirigentima, uvijek nanovo izazove divljenje i duboku uzvišenost vremena tuge. Tako je bilo i sinoć na novoj riječkoj izvedbi pod vodstvom preciznog i angažiranog mladog dirigenta Philipa von Steinaeckera i uz soliste Ingrid Haller, Ivanu Srbljan, Marka Fortunata i Slavka Sekulića.

Operni zbor Kazališta, popunjen mladim glasovima Vokalnog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, precizno je i uigrano izvodio svoje dionice, dok je orkestar zvučao snažno, čisto i obojano, uz uvježbane solo dionice trombona. Tomislav Koprivčević je svirao alt trombon, Marijan Orešković drugi trombon i tubu mirum, a Petar Tepšić treći trombon.

Nenametljivo, ali upečatljivo, zvučala je nova glazbena priča Mozartovog "Requiema" koja je bila predivan uvod u dane u kojima smo duhom s onima koji više nisu s nama. Bio je to glazbeni temelj na kojemu gradimo dane tišine i sjećanja na pokojne.

Mozartovo posljednje djelo, glazba sjajna i bujna, pročišćena, emotivna i dramatski uzbudljiva, ostaje zvučati u nama. Poslušajte:

Mozartov "Requiem": glazba koja ostaje zvučati u duši, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari