Mrsić: Stranci u brodogradnji - nema šanse!

Mrsić: Stranci u brodogradnji - nema šanse!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Kada je o brodogradnji riječ, nema niti govora o stranim radnicima, odgovor je ministra rada Miranda Mrsića na zahtjev vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka za 4500 radnih dozvola za strance.

U ovolikom broju nezaposlenih jasno je da se mogu naći ljudi koji žele raditi i žele se prekvalificirati i ne dolazi u obzir da odobrimo 4500 dozvola za brodogradnju. Bit će kao i ove godine, a to znači - niti jednu, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodao je da se među ljudima koji su nezaposleni i otpušteni, iz BrodosplitaBrodotrogiraKraljeviceUljanika i 3. maja može naći ljude koje žele raditi u Brodosplitu.

Traženje vlasnika Brodosplita dozvola za strane radnike smatra pokušajem pritiska na radnike u tom brodogradilištu, uz komentar da to gospodinu Tomislavu Debeljaku nije trebalo.

Kao jedno od rješenja problema nedostatka radne snage, Mrsić predlaže prekvalifikaciju nezaposlenih. Zavod za zapošljavanje može pomoći materijalno i organizacijski i, prema tome, sasvim sigurno u brodogradnji neće biti odobravanja tako velikog broja dozvola, kaže Mrsić, podsjećajući i da je Vlada u protekle dvije godine bila vrlo restriktivna u odobravanju radnih dozvola stranim radnicima - prošle godine prošlo ih je oko 900, a ove godine 260. 

Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak zatražio je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 4500 dozvola za strane radnike, objavili su mediji. Iz Brodosplita su odgovorili da je ta odluka donesena zbog predviđenog povećanja opsega posla, a potrebne radnike najprije će pokušati pronaći na domaćem tržištu.

Komentari