Msgr. Mate Uzinić: Različitost među ljudima je bogatstvo

Msgr. Mate Uzinić: Različitost među ljudima je bogatstvo

Foto: Pixsell

U PROvoxu Radio Rijeke ugostili smo nadbiskupa koadjutora riječke nadbiskupije - monsinjora Matu Uzinića. Aktivan na društvenim mrežama, msgr. Uzinić komentira aktualne i "vruće" teme, a svojim je neisključivim pristupom izazvao brojne (pozitivne) reakcije.

Papa Franjo nas poziva da primjetimo one koji su na rubovima i na periferiji...Možda jer on dolazi s periferije, on Crkvu ne gleda iz središta, nego s ruba. To je potrebno da Crkva primjeti, da bude onakva kakvu je poslao Isus Krist, kaže u programu Radio Rijeke msgr. Mate Uzinić. 

Na pitanje što je dobar čovjek, msgr. Uzinić kaže prije svega da je to teška definicija. "Mi u Dalmaciji imamo izreku - "dobar je čovjek magarcu brat". Zato što trpi, prije nego li nanosi drugome zlo, što je pomalo lud i naivan, ali sve to jer gleda na druge, a ne na sebe. To je nešto, poput Tadijanovićeve pjesme - "Nosim sve torbe a nisam magarac". Ali ovdje se ne radi samo zbog Anice, nego zbog svih drugih. On će rađe biti slab, ugrožen, ali je njemu stalo do drugih. Primjer takvoga čovjeka je upravo Isus Krist", zaključuje msgr. Uzinić.

"Služim se društvenim mrežama, jer je to prostor u kojem se mora činiti dobro, ne možemo samo proglasiti taj prostor lošim, događaju se loše stvari, ali trebamo pokušati u taj prostor unijeti dobro. Za mene kao onog koji osjeća da ga Isus šalje, moj je posao unijeti evanđenje u taj prostor", kaže msgr. Uzinić.

"Komentirao sam na društvenim mrežama premlaćivanje migranata na granici jer nemam pravo šutjeti. Primjetio sam da mnogi vjernici nemaju ispravan i evanđeoski stav. To gledaju previše iz nekih sebičnih pozicija, gledajući što će biti s nama i našom kulturom. Ne vide čovjeka koji je u potrebi i prema kojem, ne samo da se ne smijemo nasilno ponašati, nego tražiti načine kako bismo mu pomogli i prepoznali u njemu Krista", govori. "Vezano uz drugu priču - uz homoseksualne osobe...Mi isključujemo i dajemo sudove. Isus to nije činio. Njegovo učenje nije isključivanje", govori.

"Rijeka jest multikulturalni i tolerantni grad i kao takva, naravno da treba nastaviti biti što jest, ali ne samo zbog tih činjenica, nego i zbog toga što je biti u jednom gradu u kojem postoji različitost, zapravo - prilika za međusobno obogaćenje, mi u tome trebamo vidjeti naše bogatstvo." 

Ja ne bih rekao da ću ja sada biti nešto i poseban - to nije pitanje poniznosti, nego ja to ne mislim. Ja ću promijeniti Crkvu u Hrvatskoj u onoj mjeri u kojoj sebe učinim boljim", zaključuje priču msgr. Mate Uzinić. 

Poslušajte zanimljiv razgovor: 

PROvox: msgr. Mate Uzinić

Komentari