Na Brajdici zasađeni prvi pinjoli

Na Brajdici zasađeni prvi pinjoli

Sadnja pinjola uz cestu D404 (Foto: Mašenka Vukadinović/HRT centar Rijeka)

Uz cestu D-404 zasađeno je osam mladih stabala pinjola. Novi drvored nastaje kao rezultat ekološke akcije "Poklonite stablo gradu". Rijeka je u nevremenu u studenom ostala bez šestotinjak stabala.

U Rijeci postoji oko osam tisuća stabala posađenih u drvorede. Najstariji drvored, drvored platana, datira iz 1875. godine, a najmlađi nastaje upravo ovih dana.

Drvored crnogorice proteže se uz kontejnerski terminal na Brajdici. Dvometarska drvca pinija stigla su iz pulskog rasadnika, a uz osam danas zasađenih, uz cestu D-404 ima mjesta za još sedamdesetak stabala. Pinije ili pitome borove donirala su četiri riječka poduzeća, a sade ih djelatnici Čistoće i Grada Rijeke. Prilika je to i da se gradsko zelenilo obnovi jer je u posljednjem nevremenu u studenome nastradalo čak oko 600 riječkih stabala.

U ozelenjavanju mogu sudjelovati i Riječani. Udruga Dijamant organizira ovog petka i subote u hotelu Continental Art market Zlatni ljudi. Hobisti, obrtnici i slobodni umjetnici izlažu svoje uratke, djelatnosti i usluge. Mogu se razgledati i kućice za ptice, a svaki posjetitelj na dar će dobiti i vlastitu sadnicu jelke.

fotografija-2.jpg

Komentari