Na današnji dan bombardirani su riječki Stari grad, Garibaldi, Riva i luka

Na današnji dan bombardirani su riječki Stari grad, Garibaldi, Riva i luka

Stari grad 1945. godine, OŠ Nikola Tesla (Izvor: rijecani.com)

Na današnji dan 1945. godine Saveznici su bombardirali Rijeku. Bombe su padale po Starom gradu, po Ulici Garibaldi, po Rivi i luci. Tako se i u ožujku nastavilo savezničko bombardiranje Rijeke nakon veljače, u kojoj su bombarderi nad Rijeku stizali u čak sedam navrata.

U Rijeku je, primjerice, 20. veljače te godine stiglo je čak 110 bombardera koji su ispustili silne tone bombi na riječko brodogradilište, sud, zatvor, Palaču Jadran te na Banco di Roma - današnju zgradu gradske uprave. Bombardiranja su nastavljena i u travnju, a zadnje je bilo 19. travnja 1945. godine. 

Tako je Rijeka neprekidno bila bombardirana čak 20 mjeseci jer je prvo bombardiranje zabilježeno 14. rujna 1943. godine. U tih dvadeset mjeseci Saveznici su bombardirali rafineriju, brodogradilište, Torpedo, skladišta drva i željeznička skladišta, lučka postrojenja, gatove, brodove tegljače, stambene zgrade u središtu grada, naselja na Kantridi, Kalvariji, Turniću, ali i u Opatiji. 

Danas smo vas u emisiji "Tri Zmaja" pitali koliko je puta Rijeka bila bombardirana u tih dvadeset mjeseci. Odgovor je: 30 puta. Podaci su to iz kronologije riječke povijesti na internetskoj stranici formula1-dictionary.netgdje se autor koristio zapisima riječkog povjesničara Mihaela Sobolevskog.

Komentari