Na Kresnikovim violinama: ovacije publike mladim riječkim violinistima

Na Kresnikovim violinama: ovacije publike mladim riječkim violinistima Na Kresnikovim violinama: ovacije publike mladim riječkim violinistima
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

U sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u petak je održan koncert na dvjema Kresnikovima violinama, iz 1910. i 1912. godine, koje su dio fundusa muzeja.

U dvorani su bila popunjena i stajaća mjesta, a mladi riječki violinisti, studenti Zagrebačke Muzičke akademije Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić izveli su djela Bacha, Paganinija, Brahmsa, Wieniawskog i de Sarasate i zaslužili ovacije publike, koja je izmamila dodatak.

Bio je ovo drugi od četiri predviđena koncerta u sklopu izložbe, na kojima virtuozi sviraju na violinama Kresnika, Stradivarija i Guarnerija. Izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona ostaje otvorena do siječnja 2021. godine uz napomenu kako će kremonske violine biti izložene do 8. ožujka kada će ih zamijeniti instrumenti iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Veliki dio svog života dr. Franjo Kresnik, zaljubljenik u violine, posvetio je proučavanju izrade kremonskih violina, točnije izučavanju rada Antonia Stradivarija i Giuseppe Guarnerija del Gesù, što u prvoj polovici 20. stoljeća zaista nije bilo lako. Zahvaljujući upornosti, ostvario je izuzetne rezultate i postao "čovjek koji čita violine", kako su ga tada zvali.

Zahvaljujući partnerstvu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Muzeja violina iz Cremone, Muzej je na izložbi ugostio i osam violina iz Cremone, među ostalima i po jednu violinu Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesù.

Kresnik će u glazbenoj povijesti ostati upamćen po izradi kopija Guarnijerijevih instrumenata, vlastitom tipu violine koji je izrađivao, svojim studijima o laku te posebice po dugogodišnjem proučavanju konstrukcije kremonskih violina kojim je srušio mit o "tajni" umijeća velikih majstora.

Temeljito proučivši građu vezanu uz kremonske violine i kremonske graditelje iz obitelji Amati, Stradivari i Guarneri i njihove principe konstrukcije, zaključio je da tajna za kojom su mnogi tragali ne postoji, već da rezultat ovisi o temeljitom poznavanju akustičnih zakonitosti, koja se temelji na iskustvu te o trudu i nadarenosti graditelja.

Izložba "Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona" dio je projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. Riječ je o drugoj po redu izložbi iz programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja "Granice - između reda i kaosa" koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture.

Poslušajte kako su sinoć zvučale riječke Kresnikove violine pod gudalima riječkih virtuoza Mijalića i Grazianija, u izvođenju Koncerta za dvije violine i orkestar J.S. Bacha:

Bach na Kresnikovim violinama, pripremila Neva Funčić

Komentari