Na Kvarneru tijekom prvomajskog vikenda gotovo 20 tisuća noćenja

Na Kvarneru tijekom prvomajskog vikenda gotovo 20 tisuća noćenja

Ljubitelji hotelskog smještaja većinom su birali Opatiju (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Za prvomajskog vikenda na Kvarneru je ostvareno 19 500 noćenja. Domaći gosti su s blizu 7400 ostvarenih noćenja zauzeli prvo mjesto, a slijede ih gosti iz Slovenije s nešto više od 5000 ostvarenih noćenja, iz Njemačke (1200 noćenja) te iz Poljske (900 noćenja), javlja Turistička zajednica Kvarnera.

Nakon uskršnjih blagdana prije točno mjesec dana, Praznik rada bio je još jedan termin tijekom kojeg se, unatoč svim okolnostima, očekivao pojačani broj dolazaka gostiju, pa je na Kvarneru od 30. travnja do 2. svibnja bilo otvoreno 59 hotela i 31 kamp. Najviše noćenja ostvareno je u objektima s četiri zvjezdice - u hotelima više od tri tisuće noćenja te gotovo 2500 noćenja u kampovima.

"U očekivanju povećanog broja gostiju zbog Praznika rada, u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Domom zdravlja PGŽ-a i lokalnim turističkim zajednicama organizirali smo mobilne timove koji su na dodatnih dvadesetak punktova u Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Njivicama, Krku, Baški, Cresu, Malom i Velom Lošinju, Rabu, Loparu i Delnicama provodili testiranja na COVID-19", kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov te dodaje kako su se testiranja mogla obaviti i u Rijeci. "Organizacijom dodatnih punktova nastojali smo gostima omogućiti da se testiraju na lokaciji što bliže mjestu gdje provode odmor te im na taj način pružiti garanciju za sigurni boravak na Kvarneru, ali i lakši i jednostavniji povratak u njihove zemlje", pojašnjava Peršić Živadinov.

U obiteljskom smještaju vrata je otvorilo nešto više od 700 objekata koji su ostvarili oko 4500 noćenja, a i u ovoj su kategoriji najtraženiji bili objekti s četiri zvjezdice.

Unatoč mjerama koje trenutno otežavaju putovanja unutar Europe, više od polovice noćenja tijekom prvomajskog vikenda ostvarili su inozemni gosti, i to najviše iz Slovenije i Njemačke. Prošle godine je na Praznik rada bilo 5600 noćenja, no tada su na snazi bile još strože mjere ograničenja u kretanju i prelascima državnih granica.

Najtraženija prvomajska odredišta na Kvarneru bili su otoci Krk, Cres i Lošinj te Opatija, gdje je ostvareno više od 70 posto svih noćenja. 

Na opatijskoj rivijeri je u tridesetak otvorenih hotela zabilježena gotovo polovica svih hotelskih noćenja na Kvarneru. Ljubitelji kampiranja birali su otoke, pa je gotovo 80 posto noćenja u kampovima ostvareno na Krku, Cresu i Lošinju.

U travnju je ostvareno 85 posto više noćenja nego lani u isto doba godine, kada turističkog prometa zbog pandemije gotovo i nije bilo. Ipak, prvo veće ovogodišnje povećanje broja noćenja pozitivan je znak u očekivanju glavne turističke sezone, čemu je svakako pridonio i Uskrs, kada je na Kvarneru boravilo oko deset tisuća gostiju.  

Ukupno je od početka godine do kraja travnja na Kvarneru ostvareno više od 316 tisuća noćenja, priopćili su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Komentari