Na Lokvarskom jezeru uskoro se otvara Centra za istraživanje Gorskog kotara

Na Lokvarskom jezeru uskoro se otvara Centra za istraživanje Gorskog kotara Na Lokvarskom jezeru uskoro se otvara Centra za istraživanje Gorskog kotara
Goranski istraživački centar (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka) Goranski istraživački centar (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)
Goranski istraživački centar (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka) Goranski istraživački centar (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)
Sanja Čop i Toni Štimac (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka) Sanja Čop i Toni Štimac (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Goranski istraživački centar (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Nekadašnja zgrada čuvara brane na Lokvarskom jezeru, u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede, u dogledno će vrijeme postati Centar za arheološka, etnografska i slična istraživanja na području Gorskoga kotara.

Izvor financiranja obnove toga objekta goranska Općina Lokve je, kroz europski program Intereg, pronašla u projektu REFREsh, koji, na području pet država potiče revitalizaciju zamrlih objekata industrijske baštine. 

Uređenje budućeg Centra za istraživanje Gorskog kotara je prije pola desetljeća započeto potporom Primorsko-goranske županije za izmjenu stolarije, a uključivanje u projekt REFREsh bilo je ključan poticaj za cjelovito uređenje i opremanje zgrade, kaže koordinatorica projektnih aktivnosti u Općini Lokve Sanja Čop.

"Investicijom je obuhvaćena kompletna izmjena krovišta, ugradnju sustava zagrijavanja na pelete te solarnih panela za toplu vodu. Njome je obuhvaćena i nabava opreme za drvodjeljske i keramičke radionice, kao i multimedijalno opremanje objekta", naglasila je Sanja Čop.

U budućem će Centru biti uređen i smještajni dio, te omogućen višednevnih prihvat dvadesetak istraživača, a da na prve korisnike neće trebati čekati predugo, potvrđuje načelnik Općine Lokve Toni Štimac jer je, kako kaže, posao u završnoj fazi te će oprema biti isporučena u idućih mjesec dana.

"Ispred objekta moramo još izgraditi jednu nadstrešnicu i urediti okoliš. U proljeće ćemo sigurno biti spremni za prihvat korisnika, tako da već započinjemo pripremati iduću sezonu kada planiramo primiti prve goste. Nadamo se da ćemo objekt uspjeti komercijalizirati, ali ponajprije kroz njegovu prezentacijsku vrijednost, jer korištenje ovog prostora za širu namjenu nam ne dopuštaju pravila projekta REFREsh", rekao je Štimac.

Ono na što projekt Refresh Općinu Lokve obvezuje, jest sa projektnim partnerima iz ostalih država u Centru organizirati zajedničke sadržaje poput fotografskih izložbi, te kreativnih i istraživačkih radionica. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Goranski istraživački centar, pripremio Nenad Lučić

Komentari