Na putu kroz Istru stanite i u Ekomuzeju Vlaški puti u Šušnjevici

Na putu kroz Istru stanite i u Ekomuzeju Vlaški puti u Šušnjevici Na putu kroz Istru stanite i u Ekomuzeju Vlaški puti u Šušnjevici
Foto: Ekomuzej Vlaški puti Foto: Ekomuzej Vlaški puti
Viviana Brkarić u studiju Radio Rijeke (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka) Viviana Brkarić u studiju Radio Rijeke (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Ekomuzej Vlaški puti

U Šušnjevici, Općina Kršan, nedavno je otvoren Ekomuzej Vlaški puti. Zašto je bilo važno otvoriti interpretacijski centar čiji će se posjetitelji upoznati s jezikom, tradicijom i poviješću Vlaškog stanovništva u emisiji Na obedu objasnila je ravnateljica Viviana Brkarić.

Interpretacijski centar sufinanciran je iz europskih fondova, a cilj je upoznati posjetitelje s jezikom, tradicijom i poviješću Vlaškog stanovništva koje je u Istru doselilo u 15. i 16. stoljeću, pretpostavlja se iz dalmatinskog zaleđa.

Ekomuzej Vlaški puti mjesto je valorizacije i prezentacije društvene povijesti i tradicijske kulture Šušnjevice i bliže okolice. Sastoji se od interpretacijskog centra i medijateke uspostavljenih u staroj lokalnoj školi te pješačkih tematskih staza kroz Park prirode Učka koje su direktno vezane uz život i djelatnosti zajednice.

Riječ je o jednoj od najugroženijih skupina prema podacima UNESCO-a, kaže Viviana Brkarić, budući da su najmlađi govornici istrorumunjskog ili vlaškog, kako ga preferiramo zvati, sada u četrdesetim i pedesetim godinama.

Stoga je i dobar dio eksponata namijenjen najmlađima. Tu su jezične slagalice, bajke na vlaškom, virtualna kuharica, a postoji i zasebna soba u kojoj se može slušati i učiti jezik na zabavan način.

Viviana je autorica i koautorica tri dokumentarca posvećena vlaškoj tradiciji: "Je letrika ubila štrige?", "Medežija kontra štrigarije" i "Kontraband".

Kontrabanda je bila jedan od osnovnih izvora prihoda, u tridesetim godinama prošlog stoljeća, za lokalno stanovništvo koje je tradicionalno teško živjelo od stočarstva i zemljoradnje.

Muzej nudi i pregled originalnih alata i oruđa pomoću kojih možemo rekonstruirati običaje i život naših predaka, govori Viviana, a sve drugo poslušajte u nastavku:

Kud vas vode Vlaški puti?, pripremio Albert Petrović

Komentari