Na riječkom Sveučilištu znaju kako popularizirati znanost

Na riječkom Sveučilištu znaju kako popularizirati znanost

Baltazarke u studiju Radio Rijeke: Rajka Jurdana Šepić, Neva Funčić i Marta Žuvić Butorac (Foto: Radio Rijeka)

''Za dugogodišnju organizaciju Festivala znanosti u Rijeci te pokretanje i uredništvo znanstvenopopularne radio emisije Baltazar HR Radio Rijeke'' Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dodijelio je dr. Rajki Jurdani Šepić s Odjela za fiziku u Rijeci. Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobili su i dr. Nevenka Ožanić s Građevinskog fakulteta u Rijeci te skupina znanstvenika s Odsjeka za Psihologiju riječkog Filozofskog fakulteta.

Dodijeljeno je 30 državnih nagrada za znanost za 2013. godinu - Nagradom za životno djelo nagrađeni su akademik Nikola Kallay, dr. Tomislav Kelemen, dr. Ivan Sabolić, dr. Marija Vratarić, akademik Ivan Cifrić i akademkinja Dunja Fališevac. Akademik Kallay nagrađen je za rad u području prirodnih znanosti, dr. Kelemen tehničkih znanosti, dr. Sabolić biomedicinskih, dr. Vratarić biotehničkih, akademik Cifrić društvenih, a akademkinja Fališevac za rad u području humanističkih znanosti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je sredstva za novčani dio nagrada: 80.000 kuna neto za nagradu za životno djelo, po 30.000 kuna neto za godišnje nagrade za znanost i za popularizaciju i promidžbu znanosti te 20.000 kuna neto za godišnju nagradu za znanstvene novake. Ukupno će se za 30 nagrada izdvojiti 1.150.000 kuna.

Rajka Jurdana Šepić ističe da je nagrada rezultat velikog rada, velikog tima ljudi:

Komentari