Nabavka nove opreme na Sveučilištu u Rijeci

Nabavka nove opreme na Sveučilištu u Rijeci

Sveučilište raste ulaganjem u ljude, zgrade i opremu. Pogled iz Građevinskog fakulteta. (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Ovih dana završio je natječaj za sredstva iz europskih fondova na kojem je Sveučilište u Rijeci tražilo 19 milijuna eura za nabavku nove opreme. U kom kontekstu je ta nabavka?

Riječko Sveučilište već neko vrijeme, rektor Pero Lučin voli reći igra velike europske utakmice. Iako je to još nedavno zvučalo nevjerojatno, 2013. su zaključili na popisu petsto najboljih sveučilišta u Europi po znanstvenim rezultatima. Sada ciljaju na mjesto u klubu 300 najboljih.

U društvu u kojem je dogovor mislena imenica na riječkom sveučilištu postoji konsenzus oko Strategije razvoja. Važan je termin pametno specijaliziranje regija: To je, u biti, temelj svih europskih politika i procesa koji se u ovom trenutku formiraju, uključivši i trošenje novaca iz europskog proračuna, tumači Lučin.

Nakon četiri godine priprema u kojima je sudjelovalo pedesetak ljudi rektor ne sumnja da će dobiti sredstva za opremu: Radi se, u stvari, o 24 milijuna eura, jer na 19 treba dodati PDV, tako da radi se o vrlo velikoj količini novca. Naravno za vrlo sofisticiranu znanstvenu opremu i jasno da svrha te opreme nije zadovoljiti ambicije pojedinih znanstvenika. Napredne stvari se ne mogu raditi bez sofisticirane opreme. Teško možemo u Hrvatskoj u ovakvim uvjetima razmišljati o takvoj opremi i upravo je to primjer kako treba raditi pametnu specijalizaciju.

Riječko sveučilište mora i može postati prepoznatljiv centar znanja. Na riječkom sveučilištu ima jako puno kvalitetnih i talentiranih ljudi, petnaest znanstvenika se vratilo kući samo u prošloj godini, a od svih se očekuje razvoj sveučilišta ali i: da razvijaju ovaj grad i stvore novu riječku industriju. Osiguraju novi ekonomski uzlet Rijeke. Zaključio je rektor Pero Lučin. Živi bili pa vidjeli.

Komentari