Nabujala Kupa zasad ne stvara veće probleme

Nabujala Kupa zasad ne stvara veće probleme Nabujala Kupa zasad ne stvara veće probleme
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

U Brodu na Kupi rijeka se još nije izlila (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Prvo je Goranima probleme stvarao led cijeli prošli tjedan, a otkako je zatoplilo, snijeg i led se tope i uz obilnu kišu sada probleme stvaraju nabujale rijeke. Situacija nije kritična, ali stabilnoga vremena zasad nema na vidiku.

Nakon što je prošli, ledeni tjedan naseljima uz rijeku Kupu u Gorskom kotaru donio niz teškoća u opskrbi strujom, koje u nekim mjestima još uvijek nema, uz ovotjedni je porast temperatura, kišu te otapanje snijega i leda narastao riječni vodostaj. Izvanredne mjere obrane od poplava zamijenjene su redovnima jer vodostaj Kupe postupno opada. Ta se rijeka zasad izlila tek na prometnici između Lukovdola i Zapeća kod Vrbovskog.

U Brodu na Kupi voda se još nije izlila preko prometnice, ali je tik uz nju. Ipak, vjeruje se da veće štete neće biti. No i dalje treba biti na oprezu jer je, kažu Gorani, Kupa u gornjem toku zaista narasla te je kao i Čabranka i Gerovčica na rubu izlijevanja. Kiša je malo stala, ali novi jači oborinski val slijedi tijekom noći.

Zadnjih nekoliko zima zabilježene su nagle i ekstremne promjene vremena u Gorskom kotaru. U zadnjih desetak, petnaestak godina kupa se tijekom jeseni i zime izlijevala tek jednom ili dvaput. Prošle godine pet puta su poplavljene prometnice. Došlo je vrijeme, upozoravaju mještani, da vodoprivreda pokrene projekte kojima će osigurati ušća pritoka Kupe.

Nakon prošlotjednog leda i ovotjedne kiše, za sutra je u Gorskom kotaru najavljena mogućnost snijega, a jedino se ne nazire razdoblje stabilnog i sunčanog vremena koje, nakon svega, Goranima najviše treba. Javlja Nenad Lučić:

Komentari