I dalje je glavna poruka: ostanimo doma! Od jutra 19 novooboljelih

I dalje je glavna poruka: ostanimo doma! Od jutra 19 novooboljelih

Foto: POOL / Pixsell

Pokušavamo balansirati između održavanja obrambenih mjera i održavanja protoka roba. I dalje je glavna poruka: ostanite doma! Rekao je to na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite u petak ministar Davor Božinović.

Od jutra je 19 novih oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, 91 u protekla 24 sata. Imamo i novu mikrolokaciju u području Biograda i Zadra, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pozvavši na solidarnost, dodao je da nije dobra pojava stigmatizacije oboljelih od koronavirusa i onih koji su u samoizolaciji. Svatko od nas sutra može postati nositelj virusa, upozorio je Beroš. 

Otvaranje specijaliziranih trgovina na zatvorenim tržnicama ne znači prodaju voća i povrća u rinfuzi, naglasio je ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović

Izlazak na otvoreni prostor je dobar za sprečavanje širenja virusa, ali ne ako ostvarujemo socijalni kontakt, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Otvaramo tip trgovina u kakvima se ne ostvaruje socijalni kontakt i molimo da se to pogrešno ne tumači, neće se smjeti stajati u redovima, zaključio je.

S epidemiološke točke gledišta idealno bi bilo da su naše ulice puste, ali to je nemoguće. Virus se širi socijalnim kontaktom i ako to ne shvati svatko od nas brojevi će rasti, dodao je Božinović.

Poslijepodnevnu konferenciju za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite možete pogledati OVDJE.

Komentari