Jesu li rune, a ne glagoljica, najstarije pismo Slavena?

Jesu li rune, a ne glagoljica, najstarije pismo Slavena?

Codex runicus, rukopis iz 1300. godine (Foto: Wikipedia)

Gravirana kravlja kost iz VII. stoljeća dokazuje da su germanske rune, a ne glagoljica, najstarije pismo koje su korstili Slaveni, tvrdi međunarodna skupina znanstvenika. Glagoljicu je osmislio bizantski redovnik Ćiril dva stoljeća kasnije, kad je s bratom Metodom stigao u misiju u Veliku Moravsku

Velika Moravska je bila zapadnoslavenska država koja je na vrhuncu moći obuhvaćala područje današnje Češke, Slovačke, Mađarske i dijelove Njemačke, Austrije, Hrvatske i Ukrajine. 

Međutim, slomljena kravlja kost pronađena u južnoj Češkoj 2017. godine, koju su proučavali znanstvenici iz Češke, Austrije, Švicarske i Australije, dokazuje da su se Slaveni prije IX. stoljeća, kada je nastala glagoljica, koristili runskim pismom.  

"To je najstariji pronađeni natpis među Slavenima", rekao je voditelj istraživanja, arheolog Jiri Machaček s Masarykova sveučilišta u Brnu. Znanstveni tim koristio se genetskim i radiokarbornskim testiranjem za određivanje starosti kosti. 

"Te su osjetljive analize pokazale da kost pripada udomaćenoj životinji koja je živjela oko 600. godine", rekla je članica skupine Zuzana Hofmanova, analitičarka sa švicarskog Sveučilišta u Fribourgu. 

Robert Nedoma s Bečkog sveučilišta identificirao je natpis kao runsko pismo (stariji futhark) kojim su se koristili govornici njemačkog jezika u srednjoj Europi od II. do VII. stoljeća. Stariji futhark sastoji se od 24 znaka, a posljednjih sedam upisano je na analiziranoj kosti, kazali su znanstvenici. 

"Vjerojatno je na kosti izvorno bio cijeli runski alfabet. Dakle, ne radi se o nekoj posebnoj poruci, nego vjerojatno o nastavnom pomagalu", tvrde stručnjaci.

Komentari