Mreža baštinskih gradova: zajedno protiv diskriminacije migranata i manjina

Mreža baštinskih gradova: zajedno protiv diskriminacije migranata i manjina

U fokusu su novi načini suradnje i suživota (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Mreža europskih baštinskih gradova kao mjesta interkulturalnog dijaloga protiv diskriminacije migranata i manjina pokrenuta je iz Rijeke s konferencije - Proslava europske kulturne raznolikosti: lekcije europskih inicijativa o Bijeloj knjizi Vijeća Europe o interkulturalnom dijalogu.

Riječ je o europskom projektu financiranom iz programa Europa za građane, na kojem surađuje 15 partnera iz 14 zemalja. U Rijeci se održava prva u nizu pet konferencija koje do kraja godine slijede još u Bugarskoj, Latviji, Poljskoj i Litvi.

Bit će organizirano i više on-line građanskih rasprava, a plan je uključiti 20-ak tisuća europskih građana u razmjenu ideja i provedbu konkretnih promjena u lokalnim zajednicama, sve vezano uz teme migranata i manjina.

Konferencija u Rijeci, u prostoru Ri-Huba, okupila je tridesetak predstavnika partnera među kojima je i pet gradova s titulom Europske prijestolnice kulture. U razmjeni iskustava i planiranju budućih aktivnosti sudjeluju predstavnici Grada Rijeke, tvrtke Rijeka 2020., Centra za nenasilje i ljudska prava, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba.

Poslušajte što o projektu i ciljevima govori viša stručna suradnica za pripremu i provedbu europskih projekata Odjela za kulturu riječke gradske uprave Sonja Lukin:

Sonja Lukin o mreži baštinskih gradova, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari