Riječki hodočasnici vratili se iz Svete Zemlje

Riječki hodočasnici vratili se iz Svete Zemlje Riječki hodočasnici vratili se iz Svete Zemlje
Hodočasnici na Galilejskom jezeru slušaju riječkog nadbiskupa Ivana Devčića (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Hodočasnici na Galilejskom jezeru slušaju riječkog nadbiskupa Ivana Devčića (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Misa s patrijarhalnim vikarom za Jordan i nadbiskupom Ammana Eliasom Marounom Lakhamom (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Misa s patrijarhalnim vikarom za Jordan i nadbiskupom Ammana Eliasom Marounom Lakhamom (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Ivan Devčić i patrijarh Jeruzalema Fuad Twal (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Ivan Devčić i patrijarh Jeruzalema Fuad Twal (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka
Susret Ivana Devčića i veleposlanika Pjera Šimunovića (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Susret Ivana Devčića i veleposlanika Pjera Šimunovića (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Čekanje na prelazak izraelsko-jordanske granice (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Čekanje na prelazak izraelsko-jordanske granice (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Na putu kroz pustinju prema Petri, tom mističnom jordanskom mjestu, padao je snijeg i zabjelio arapske kućice te razveselio djecu (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Na putu kroz pustinju prema Petri, tom mističnom jordanskom mjestu, padao je snijeg i zabjelio arapske kućice te razveselio djecu (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Hodočasnici u Petri (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka) Hodočasnici u Petri (Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka)
Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka Foto: Edi Kišić/Radio Rijeka

Gotovo 150 hodočasnika sudjelovalo je u jubilarnom desetom hodočašću u Svetu Zemlju koje je organizirala Riječka nadbiskupija. Posjet Izraelu i Jordanu riječki je nadbiskup iskoristio i za unaprjeđenje odnosa s tamošnjim crkvenim i svjetovnim institucijama.

S jubilarnog desetog hodočašća Riječke nadbiskupije u Svetu Zemlju, noćas su se vratili hodočasnici koji su u Palestini boravili osam dana. Predvođeni riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem posjetili su Kraljevinu Jordan i Izrael, mnoga biblijska mjesta u kojima je u spomen na Isusa Krista i njegovo djelovanje u tim krajevima, nadbiskup Devčić služio svete mise.

U glavnom gradu Jordana služio je misu uz nadbiskupa Ammana Eliasa Maurona Lakhama, a susreo se i s Njegovim Blaženstvom patrijarhom Jeruzalema Fuadom Twalom i rabinom Davidom Rosenom. Istaknuli su da je cilj svih ovakvih susreta dublje razumjevanje katoličko-židovskih odnosa i drugih religija međusobno, kako bi na ovo duboko religiozno i političko podijeljeno područje konačno došao mir.

Hodočasnike je posjetio i hrvatski veleposlanik u Izraelu Pjer Šimunović. S nadbiskupom Ivanom Devčićem razgovarao je o položaju kršćanske zajednice u Izraelu, o mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Izraela te o hrvatskim sportašima koji s uspjehom nastupaju u izraelskim klubovima. Riječki hodočasnici, njih 144, posjetili su i jedno od sedam novih svjetskih čuda - Petru - fascinantno mistično mjesto u Jordanu, uklesano u visokim, crvenim stijenama.

Komentari