Za Uskrs u Hrvatskoj 36 tisuća dolazaka, na Kvarneru većinom domaći turisti

Za Uskrs u Hrvatskoj 36 tisuća dolazaka, na Kvarneru većinom domaći turisti

Uskrsni gosti u Opatiji (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom uskrsnih blagdana, od 2. do 5. travnja, ostvareno više od 36 tisuća dolazaka i oko 140 tisuća noćenja, i to najviše u Istri, na Kvarneru te na zadarskom i splitskom području, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Domaći su turisti ostvarili više od 24 tisuće dolazaka i 64 tisuće noćenja, dok su strani turisti ostvarili oko 12 tisuća dolazaka i 75 tisuća noćenja.

Epidemiološka situacija je i dalje vrlo nestabilna na nama najvažnijim turističkim tržištima, a putovanja ograničena, ističe direktor HTZ-a Kristjan Staničić i naglašava zadovoljstvo rezultatima produženog uskrsnog vikenda u takvim okolnostima. "Nije riječ o brojkama na koje smo navikli, no ovi rezultati daju određeni optimizam za glavni ljetni dio sezone", izjavio je Staničić.

Istaknuo je kako će turistički rezultati ponajviše ovisiti o epidemiološkoj situaciji, pridržavanju epidemioloških mjera i percepciji naše zemlje kao sigurne turističke destinacije.

U Istri je tijekom Uskrsa zabilježeno 57 tisuća noćenja, na Kvarneru 25 tisuća, u Zadarskoj županiji 14 tisuća, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 12 tisuća noćenja. Najviše je turista bilo u Rovinju, Poreču, Zadru, Funtani, Medulinu, Zagrebu i Opatiji.

Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Češke, Austrije, Slovenije i Švicarske, i to najviše u hotelima (oko 58 tisuća), privatnom smještaju (33 tisuće) i kampovima (oko 26 tisuća noćenja).

Ukupno je u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ostvareno 1,2 milijuna turističkih noćenja i 352 tisuće dolazaka, što je 61 posto turističkog prometa u istom razdoblju lanjske godine. Najveći je interes za Istru, Kvarner i splitsko područje, a najviše su noćenja ostvarili turisti iz Njemačke, BiH, Slovenije, Italije i SAD-a.

Promatrajući samo ožujak, zabilježeno je 145 tisuće dolazaka i 481 tisuća noćenja, što je 90 posto rezultata iz istog mjeseca lani, javlja Hrvatska turistička zajednica. 

Uskrsni vikend na Kvarneru protekao je većinom u znaku domaćih turista, a stiglo ih je upola manje nego 2018. godine, kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov - poslušajte:

Peršić Živadinov: 25 tisuća noćenja za Uskrs na Kvarneru, pripremila Vedrana Lisica

Komentari