Nacionalni park Risnjak: dogovorene sanacije i obnova planinarskih domova

Nacionalni park Risnjak: dogovorene sanacije i obnova planinarskih domova Nacionalni park Risnjak: dogovorene sanacije i obnova planinarskih domova
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Podatak da se od početka korona krize u Gorskom kotaru bilježi pojačani trend povratka ljudi prirodi te veća posjećenost izletišta i zaštićenih područja dodatno je aktualizirala pitanje uređenja i obnove objekata, gdje gosti mogu računati na kvalitetnu uslugu.

U Nacionalnom parku Risnjak, dom ispod vrha risnjačkog masiva treba sanirati, dok je takav objekt na planini Snježnik već godinama devastiran i nedostupan gostima. 

Kako se lokacije dvaju planinarskih domova nalaze na visinama iznad tisuću metara nad morem te su time pojačano izloženi nepovoljnim klimatskim uvjetima, svaki nagovještaj većih ulaganja u njihovu obnovu raduje, a da takvih informacija ima potvrđuje ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić.

Uz potporu Ministarstva gospodarstva te državnog Fonda za zaštitu okoliša potpisani su ugovori vrijedni 630 tisuća kuna, za reviziju i izradu projektne dokumentacije, vezane uz obnovu domova na Risnjaku i Snježniku. To je važan podatak koji govori da je učinjen prvi, važan korak prema provedbi tih obnoviteljskih zahvata.     

Upravo je zima, pridodaje ravnatelj Antolić, najpovoljnije razdoblje da bi se odradilo sve što je potrebno za pripremu kvalitetnih projekata, kako bi Nacionalni park Risnjak željene ponude iz fondova Europske unije dočekao spreman.

"Daljnji koraci u cijeloj priči vezani su uz raspisivanje javnog poziva te sklapanje ugovora s arhitektima, kojima ćemo povjeriti izradu projektne dokumentacije. Nakon njezine izrade ostaje nam čekat trenutak kada ćemo te projekte za obnovu planinarske infrastrukture moći kandidirati na fondove Europske unije, a ja vjerujem da će to, kao i pokretanje obnoviteljskih radova, biti moguće već dogodine", rekao je Antolić.

Poslušajte reportažni prilog:

Obnova domova Risnjak, pripremio Nenad Lučić

Komentari