Nacionalno ili regionalno - kakvo bi trebalo biti riječko kazalište?

Nacionalno ili regionalno - kakvo bi trebalo biti riječko kazalište? Nacionalno ili regionalno - kakvo bi trebalo biti riječko kazalište?
S jučerašnje sjednice: Nataša Antulov, Andrea Mešanović i Ivan Študir (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka) S jučerašnje sjednice: Nataša Antulov, Andrea Mešanović i Ivan Študir (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

S prve sjednice Kazališnog sabora (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

HNK Ivana pl. Zajca dobiva jedva 4 posto svojih sredstava, u onom dijelu budžeta za program, od Ministarstva kulture RH koje polaže velika prava na izbor intendanta, unatoč tome što sudjeluju s minimalnim sredstvima u financiranju nacionalnih kazališta, rečeno je na sjednici Kazališnog sabora.

Već na prvoj sjednici riječkog Kazališnog sabora otvoreno je pitanje statusa HNK u Rijeci s naglaskom na problematiku financiranja riječkog kazališta. Iz toga proizlazi i tema jučerašnjeg izvanrednog Sabora - je li ovo kazalište nacionalno, narodno, regionalno, gradsko, međunarodno, hrvatsko, primorsko goransko, kvarnersko, riječko ili možda europsko kazalište. "Dok god je na snazi ovakav model nepravednog financiranja svih drugih nacionalnih kazališta ili narodnih osim zagrebačkog, to je potpuno legitimno pitanje", izjavio je v.d. intendanta Marin Blažević.

Članovi radne skupine za pripremu izvanredne sjednice Kazališnog sabora na temu Nacionalno – Narodno – Regionalno – Gradsko – Međunarodno / Hrvatsko – Primorsko-goransko – Riječko – Europsko Kazalište Andrea Mešanović, Minon Giron i Sanja Novak predstavili su zastupnicima i gostima temu koja je izazvala živu raspravu na prvim dvjema sjednicama, a zbog čega je nastala potreba za ovom izvanrednom. Sjednici se odazvao i viši stručni savjetnik službe za dramske umjetnosti i audio-vizualne djelatnosti Ministarstva kulture RH Ivan Študir.

Rasprava o kriterijima dobivanja statusa nacionalnog kazališta doprinjela je boljem razumijevanju odnosa Ministarstva kulture, javnih politika i nacionalnih kazališta. Posebna pažnja posvetila se obavezama sufinanciranja nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj, ali i ovlastima koje mogu dovesti do situacije da, iako Ministarstvo kulture nije vlasnik kazališta, ono ipak odlučuje o imenovanju intendanta HNK Ivana pl. Zajca. Iako se raspravljalo o tome što bi za naše kazalište značio status regionalnog kazališta, većina zastupnika složila se oko toga da HNK Ivana pl. Zajca treba i dalje inzistirati na zadržavanju statusa nacionalnog kazališta. 

"Status nacionalnih kazališta je vrlo kompleksno pitanje, pogotovo u Hrvatskoj. Mislimo da je nužno da Ministarstvo kulture i nova ministrica donesu neke odluke, ili barem natruhe tih odluka, po pitanju statusa nacionalnih kazališta u Hrvatskoj, pa tako i Rijeci. S obzirom da je naše kazalište financirano iz Ministarstva samo 4 posto, na neki način je paradoksalno da i dalje imamo status nacionalnog kazališta, a ne recimo regionalnog", zaključuje dramaturginja Nataša Antulov. Poslušajte izjave:

Komentari