Nagrada "Gervais": pjesništvo otoka Krka zavrijedilo je antologiju

Nagrada "Gervais": pjesništvo otoka Krka zavrijedilo je antologiju

Katica Ivanišević (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dobitnica nagrade Drago Gervais za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja je dr. Katica Ivanišević, a tu joj je nagradu prosudbeno povjerenstvo dodijelilo za "Antologiju pjesništva otoka Krka".

fotografija.jpg  Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Bio je to povod za razgovor s bivšom sveučilišnom profesoricom, jedinom ženom koja je bila rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske i jedinom ženom koja je bila predsjednicom Županijskog doma Sabora.

Katica Ivanišević je rođena Omišljanka, žena puna želje za stvaranjem. 80 godina života ispunila je mnogim putovanjima svijetom, susretima s važnim svjetskim liderima i radom na vrlo odgovornim funkcijama. I ne prestaje pisati, pratiti aktualna zbivanja na svjetskoj, europskoj i hrvatskoj sceni. Ali je posebno posvećena radu na knjigama kojima opisuje svoj kraj: Primorje, Istru, čakavsko narječje i ljude s kršnoga kamena.

"Antologija pjesništva otoka Krka" bio je težak i mukotrpan posao. Na knjizi je radila četiri godine, a odlučila ju je napisati jer je vidjela da na otoku Krku zaista ima mnogo pjesnika o kojima treba pisati, koje treba povijesno zabilježiti. U knjizi su skupljene pjesme 42 otočna pjesnika, od 16. stoljeća do današnjih dana. 

Poslušajte kako Ivanišević govori o knjizi, pjesništvu i otoku: 

Katica Ivanišević

Komentari