Nagrada Ivo Kalina dodijeljena Mauru Stipanovu za izložbu "Jungla života"

Nagrada Ivo Kalina dodijeljena Mauru Stipanovu za izložbu "Jungla života"

Foto: Grad Rijeka

Dobitnik nagrade Ivo Kalina za 2019. i 2020. godinu je akademski slikar Mauro Stipanov za izložbu pod nazivom "Jungla života / Jungla della vita" održanu u Galeriji Kortil od 18. veljače do 6. ožujka 2020. godine. Nagradu je Stipanovu uručio riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Na natječaj za ovu bijenalnu nagradu stiglo je 12 prijedloga, a o dobitniku je odlučivalo stručno povjerenstvo u sastavu Ema Makarun, Kora Girin, Dražen Filipović, Siniša Majkus i Plamena Šarlija

Kako je u obrazloženju odluke o nagradi navela Ema Makarun, na izložbi su predstavljeni portreti, vrlo tradicionalna likovna tema, ali s dodatkom filozofske misli. Izuzetno zanimljiv likovni koncept obuhvatio je 300-tinjak portreta postavljenih kao jedinstven rad, s izraženom dinamikom. Makarun je ustvrdila da je Stipanov posljednji slikar staroga kova u Rijeci, koji slika u maniri starih majstora slikarstva.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da se nagrada Grada Rijeke Ivo Kalina dodjeljuje 10. put. Na najbolji način se čuva uspomena na doprinos i značenje velikog slikara Ive Kaline, a ujedno se potiče kulturna scena i iskazuje senzibilitet Rijeke za nova, drugačija i kreativna promišljanja, rekao je Filipović. Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade od 20 tisuća kuna brutto.

Mauro Stipanov rođen je u Rijeci 1952. godine. Likovno obrazovanje stjecao je višegodišnjim tečajem crtanja i slikanja kod riječkog slikara Romola Venuccija, a studirao je na akademijama u Perugi, Veneciji, Parizu i Milanu. U četiri desetljeća stvaralaštva priredio je više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade za slikarstvo na 16. Bijenalu mladih umjetnika Jugoslavije 1987. godine i nagrade Grada Rijeke za slikarstvo 2000. godine.

Poslušajte kako nagrađeni umjetnik govori o svojim umjetničkim interesima posljednjih godina:

Nagrada Ivo Kalina Mauru Stipanovu za izložbu Jungla života, pripremio Albert Petrović

Komentari