Nagrada koja osvjetljava one mimo glavne književne linije

Nagrada koja osvjetljava one mimo glavne književne linije Nagrada koja osvjetljava one mimo glavne književne linije
Kolega, imate li kakav savjet? (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Kolega, imate li kakav savjet? (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Darko Šeparović i Krešimir Stanišić pred dodjelu (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Darko Šeparović i Krešimir Stanišić primili su danas u Rijeci Književnu nagradu "Drago Gervais". Obojica su dobila po 20 tisuća kuna, a Šeparovićev rukopis "Krvotok" bit će objavljen u izdanju Gradske knjižnice Rijeka.

Književna nagrada "Drago Geravis" dodjeluje se od 1961. godine. U međuvremenu su pravila nekoliko puta mijenjana, a od 2005. godine nagrada ima nacionalni karakter i dodjeljuje se u dvije kategorije: za najbolji rukopis te za najbolje djelo objavljeno na čakavštini.

Nagrada se sada dodjeljuje bienalno, a na posljednji natječaj pristiglo je 75 rukopisa te desetak knjiga objavljenih na nekom od čakavskih idioma.

Do sada je objavljeno sedamdesetak knjiga autora koji su na tom natječaju nagrađeni za rukopise, a ovogodišnji laureat Krešimir Stanišić upisao se na listu dobitnika nagrade za najbolje objavljeno djelo na čakavštini. Svom Senju posvetio je zbirku pjesama "Porat uspomenov".

Darko Šeparović misli da Nagrada "Drago Gervais" trenutno predstavlja jednu od najinteresantnijih u Hrvatskoj jer osvjetljava rukopise i autore koji nisu na mainstream književnoj liniji. Poslušajte izjave laureata:

Nagrada koja osvjetljava one mimo glavne književne linije, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari