Nagrade PIF-a predstavi "Zamrznute pjesme" riječkih lutkara

Nagrade PIF-a predstavi "Zamrznute pjesme" riječkih lutkara Nagrade PIF-a predstavi "Zamrznute pjesme" riječkih lutkara
Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Međunarodni festival kazališta lutaka 51. PIF, održan je u Zagrebu od 15. do 21. rujna. Nagradu dječjeg žirija dobila je predstava "Zamrznute pjesme", za preciznu zajedničku animaciju lutaka, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Dvije nagrade dodijelio im je i stručni sud.

Glavna nagrada 51. PIF-a Milan Čečuk dodijeljena je predstavi "Vanja" ruskog kazališta Karlson Haus iz Sankt Peterburga (Rusija), koja je odnijela i nagradu za režiju Alekseju Leliavskom.

Festival čiji je cilj prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, prikazao je ukupno 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja.

Deniju Šesniću dodijeljena je nagrada za inventivno osvjetljenje predstave "Zamrznute pjesme" Gradskog kazališta lutaka Rijeka (RH), a ansambl predstave nagrađen je za preciznu zajedničku animaciju lutaka.

"51. PIF osvjedočio je vjeru u lutku kroz raznovrsnost umjetničkih tehnika, od klasičnog ginjola, preko marionete do animacije predmeta i prostora. Predstave su pokazale svojim porukama potrebu tolerancije i prihvaćanja različitosti, nužne u našem vremenu", rečeno je u petak na svečanom zatvaranju festivala i proglašenju pobjednika.

Međunarodni stručni žiri u sastavu Antonija Bogner Šaban (Hrvatska) kao predsjednica, te kao članovi Nina Malikova (Češka) i Edvard Edi Majaron (Slovenija), posebno je primijetio utjecaj Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na poštovanje lutke kao dijela kazališne umjetnosti, "što ona nedvojbeno zaslužuje".

Za likovnu dramaturgiju u predstavi "Jednostavna priča" Kazališta Lale (Wroclaw, Poljska) nagrađeni su Tomasz Maśląkowski i Antek Maśląkowski, koji su odnijeli i nagradu za glazbu koja nosi dramaturgiju. Predstavi je dodijeljena i Nagrada Tibor Sekelj za najhumaniju poruku.

Natalija Burnos dobila je nagradu za cjeloviti likovni dojam u predstavi "Kaštanka" izvedenoj u suradnji Gradskog kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a Sara Lustig nagradu za kreaciju uloge Kaštanke u istoj predstavi. 

Ansambl predstave "Pleti mi, dušo, sevdah" nagrađen je za živo i neposredno izvođenje glazbe koja nosi tematsko značenje predstave u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu Osijek (RH).

Dimitris Stamou i Demy Papada dobili su nagradu za animaciju lutaka u predstavi "Ničija zemlja" kazališta lutaka Merlin (Atena - Berlin, Grčka Njemačka), a ansambl predstave "Nove avanture razbojnika Hotzenplotza - povratak Hotzenplotza" u izvedbi kazališta lutaka Bobita iz Pečuha, Mađarska, nagrađen je za virtuoznu animaciju ginjola.

Posebna nagrada stručnog žirija za maštovito i dramaturški domišljeno kreiranje predstave najjednostavnijim izražajnim sredstvima dodijeljena je predstavi "Za jednokratnu uporabu" u izvedbi kazališta Puzzle Theatre iz Montreala u Kanadi.

Komentari